Första intrycket: Spotify i mobilen

Spotify premium och en Iphone eller Androidtelefon är allt du behöver för att bli helt mobil med musiken. Vi har testat.

Publicerad Uppdaterad

När du väl laddat ned programmet är de båda versionerna för Ihpone och Android ganska lika varandra. Den största skillnaden är förstås att du med en Androidtelefon kan fortsätta att lyssna på musik via Spotify även om du får för dig att skriva ett sms eller surfa en stund. Vill du göra det med Iphone stängs musiken av eftersom det saknas stöd för multitasking.

Det som krävs är alltså att du har ett premiumkonto på Spotify, det kostar 99 kronor i månaden. När du laddat ned programmet från Appstore eller Market får du upp dina spellistor och kan börja lyssna på en gång.

Offlineläge

Gör du förändringar i mobilen, till exempel skapar en ny spellista, så dyker det direkt upp i pc-versionen. Det nya med mobilvarianten är att du kan skapa spellistor som är tillgängliga även i offline-läge.

Du markerar de spellistor du vill lyssna på och sedan laddas de ned till telefonen. Under förmiddagen tar det en bra stund att synkronisera dem, förmodligen beror det på att trycket är stort på Spotifys servrar så här första dagen.

Det finns även en off-lineinställning i programmet som gör att det inte kopplar upp sig alls, vill du vara säker på att bara lyssna på sparade låtar kan du markera det valet.

Hundra låtar tar upp drygt 500 Mbyte av telefonens minne, storleken är alltså ungefär som vanliga mp3-filer du laddar över från datorn. Men de som kommer från Spotify kan du inte flytta från telefonen till någon annan enhet.

Du ska självklart synka spellistorna när du befinner dig i ett trådlöst nätverk och inte via mobilnätet, det blir en dyr historia om du inte har ett fast datapaket. Programmet än också snabbare via w-lan.

Via 3G

Jag tycker att det fungerar bra att lyssna strömmat även via 3G-nätet. Någon gång klipper det, men för det mesta rullar det på med bra kvalitet på musiken.

Om du loggar in med ditt premiumkonto på flera enheter, till exempel både datorn och telefonen, så pausas den första enheten så fort du börjar spela på den andra. Det går alltså inte att köra samtidigt, men du kan logga in på vilken telefon du vill.

Bortsett från möjligheten till multitasking, som helt klart gör programmet mer användbart på en Androidtelefon, är det inga större skillnader mellan Ihpone och Androidversionerna. I Applevarianten påminner spelaren om Ipod medan den i Androidtelefonen är uppbyggt kring fem flikar i underkanten. Funktionerna är däremot desamma i båda varianterna.