Annons

Googles nya musiktjänst

Första intrycket: Youtube Music och Youtube Premium lanserat i Sverige

Googles nya musiktjänst Youtube Music finns nu i Sverige. Vi har kollat in tjänsten.

Publicerad Uppdaterad

Youtube Music är Googles nya tjänst som ska ta upp kampen med Spotify och Apple Music. Google har förstås redan en sådan tjänst, Google Play Music. De som är prenumeranter på denna blir automatiskt även prenumeranter på Youtube Music, och Google Play Mysik ska på sikt avvecklas. Google har lovat att även den unika funktionen att kunna ladda upp egen musik mot Play Musik i sitt eget musikbibliotek ska flytta in i Youtube Music på sikt.

Youtube Music finns i en gratisversion och en betalversion. Gratisversionen låter dig lyssna på obegränsad mängd musik i mobilen utan att låtarna blandas, men du får reklamavbrott och kan inte ladda ner musik för offlinelyssnande. Den främsta begränsningen är dock att du inte kan lyssna på musik i bakgrunden, skärmen måste vara tänd och Youtube Music måste ligga i förgrunden. Betalversionen kostar 99 kronor i månaden och ger dig reklamfri musik, offline-lyssnande och musik i bakgrunden. Ett familjeabonnemang kostar 149 kronor i månaden.

Själva poängen med att lansera en ny tjänst i stället för att marknadsföra Google Play Musik är förstås det starka varumärket. Många använder ju redan i dag Youtube som en ren musiktjänst utan att titta på videor. Integrationen med Youtube märks bland annat på att man när man söker på musik i Youtube Music även får upp musikvideor.

En anledning till att man googlar i stället för att söka med Bing är att Google är fenomenalt på att räkna ut vad det var man tänkte söka på även om man råkade stava som en kratta. Den kompetensen tar sökjätten med sig till Youtube Music, och du ska kunna söka på till exempel "Robert Gustafsson Dansband" eller till och med felhörda textrader och ändå kunna hitta musiken du letade efter.

Över huvud taget är det tydligt att Youtube Music känns mer polerat redan nu än Google Play Musik. En sak man är sämre på är dock ljudkvalitet. Det finns för närvarande ingen möjlighet att välja ljudkvalitet i Youtube Music, som tros strömma med en kvalitet motsvarande 128 kbit/s mp3 (mot 320 kbit/s i Google Play Musik), men Google har lovat inställningar för högre musikkvalitet i framtiden.

Samtidigt med Youtube Music släpps Youtube Premium, som kostar 119 kronor i månaden. I detta ingår Youtube Music, och dessutom får du Youtube utan reklamavbrott. Ett familjeabonnemang kostar 179 kronor i månaden. Utöver detta får du dessutom tillgång till ett utbud av originalteveserier från Youtube.

Källa