https://www.mobil.se/nyheter/forsta-lcd-skarmarna-med-inbyggd-fingeravtryckslasare-ar-pa-gang
567231
Nyheter
Kan ta tekniken till budgetsegmentet

Första LCD-skärmarna med inbyggd fingeravtrycksläsare är på gång

Nämner man en fingeravtrycksläsare inbyggd i skärmen så tänker de flesta spontant på OLED-skärmar. Men nu kan även billigare skärmtyper inom kort komma att få finessen.

Två egenskaper som kännetecknar moderna flaggskeppstelefoner: OLED-skärm och fingeravtrycksläsare inbyggd i den. Och om du nu inte kände till det så hänger de där två sakerna faktiskt ihop. Skärmbaserade fingeravtrycksläsare är svåra att tillverka för andra typer av skärmar än just OLED, eftersom de inte är tillräckligt tunna för att ljus och ultraljudsvågor ska kunna tränga igenom dem tillräckligt effektivt. Av den anledningen har skärmbaserade fingeravtrycksläsare varit något som varit endast dyrare telefoner förunnat. Men den saken kan det komma att bli ändring på inom en snar framtid. Detta då den kinesiska tillverkaren BOE har aviserat att man står i begrepp att börja tillverka LCD-skärmar med inbyggda fingeravtrycksläsare. 

Når lejonparten av alla smartphones

Om man får det hela att fungera tillfredsställande så innebär det att man öppnar en potentiell jättemarknad. Detta då hela 85 procent av alla smartphones som levererades under förra året hade just LCD-skärmar. Att mer budgetvänliga telefoner får tillgång till den här teknologin är förstås också trevligt för den absoluta majoriteten av världens konsumenter, som inte vill lägga ut tiotusentals kronor på en flaggskeppstelefon. De första LCD-skärmarna med inbyggd fingeravtrycksläsare ska vara producerade framåt slutet av året, uppger sajten Digitimes.