Vernee Apollo 2

Första mobilen med Mediatek Helio X30

På Mobile World i Barcelona i slutet av februari lovar uppstickaren Vernee att visa en mobil med chipsetet som kanske kan konkurrera med Snapdragon 835.

Publicerad Uppdaterad

I och med att chipsetet Snapdragon 835 försenas och dessutom Samsung av allt att döma har första tjing på det blir det tydligt att mobilbranschen skulle behöva fler leverantörer av prestandachipset. Mediatek är den främste potentielle konkurrenten. Hittills har företaget främst fokuserat på budget och mellanklasschipset till konkurrenskraftiga priser, men man försöker nu arbeta sig uppåt i näringskedjan.

Mediateks senaste toppchipset Helio X30 låter onekligen imponerande på pappret. Tio processorkärnor i tre kluster, en med fyra Cortex A73-kärnor klockade till 2,8 GHz, fyra Cortex A53 på 2,2 GHz och två strömsnåla Cortex A35 på 2 GHz. Det hela är dessutom gjort i en 10 nanometersprocess precis som Snapdragon 835. Samtidigt är det grafikprestandan som länge varit Mediateks svaghet, och den är mer beroende av grafikprocessorn. Här har Mediatek lagt nytt krut med den fyrkärniga PowerVR 7XT. Kort sagt ser vi fram att få testa vad Mediatek Helio X30 levererar i praktiken, och det ser vi nu ut att kunna få göra på Mobile World Congress i Barcelona i slutet av februari.

Det är Vernee, en intressant kinesisk uppstickare, som lovat visa upp Apollo 2 med chipsetet på mässan. Apollo 2 ska komma i två varianter, en med 6 gigabyte arbetsminne och 64 gigabyte lagring, och en med 8 gigabyte arbetsminne och 128 gigabyte lagring. Övriga specifikationer är okända i dagsläget, men föregångaren Vernee Apollo hade en 5,5 tum stor skärm med 2560 x 1440 pixel.

Källa