Bikeplay, någon?

Första motorcykeln med Apple Carplay har anlänt

Apples infotainmentsystem för bilar huserar numera inte enbart i bilar. Honda har nämligen implementerat Carplay i 2018 års version av den smått legendariska jättemotorcykeln Gold Wing.

Publicerad Uppdaterad

Den som är ute efter en motorcykel som är så nära en bil man kan komma har sannolikt slängt ett getöga på Hondas klassiska modell Gold Wing. För den som inte är bekant med hojen så handlar det om en tung touringmotorcykel med bekvämligheten i fokus. Och med 2018 års modell av Gold Wing understryker Honda sina ambitioner även på det digitala planet. Bågen har nämligen utrustats med Apples infotainment-system Carplay. Som namnet antyder så handlar det om ett gränssnitt utvecklat för just bilar. Men Honda har lyckats peta in en pekskärm på sju tum i instrumentpanelen på motorcykeln. Systemet kan navigeras med hjälp av reglage monterade på bränsletanken. 

USB-i lastutrymmet

Den tillhörande Iphone-enheten kopplas in antingen via en USB-port som finns i lastutrymmet på motorcykeln, alternativt i ett förvaringsfack som finns intill bränsletanken. Sedan Carplay lanserades 2014 så har systemet letat sig in i inte mindre än 200 bilmodeller, och dessutom har Volvo valt att förse vissa av sina lastbilsmodeller med systemet också. Det finns även lösningar från bilstereo-tillverkare som Alpine, Clarion, Kenwood och Pioneer för den som vill eftermontera Carplay i sin befintliga bil. Systemet är förstås anpassat till bilkörning och är både mer lättmanövrerat och anpassat för körning än vad en smartphone är. Huruvida det fungerar lika bra med en motorcykel är svårare att säga. Men inom kort kan den som vill i alla fall testa. 

Källa