Så tycker de som provat den

Första testerna av Apple Watch

Bild: Recode

De stora amerikanska och brittiska medierna har nu släppt sina tester av Apple Watch. Vi har läst och sammanfattar deras intryck.

Publicerad Uppdaterad

Många stora medier har under stort hemlighetsmakeri fått testa Apple Watch den senaste veckan och nu, på given signal tillåter Apple alla medier som testat att publicera resultaten. Bland de som fått testa finns New York Times, The Verge, Recode, Cnet och Wall Street Journal.

Testarna är relativt överens. De säger att Apple gjort den bästa smarta klockan hittills, men att den ändå har barnsjukdomar. Det märks alltså att det är den första generationen av Apple Watch. I Wall Street Journal skriver Geoffrey A. Fowler att Apple Watch förpassar din Iphone till sin rätta plats – din ficka. Den ersätter inte din Iphone, men den är en bättre skärm att titta på några sekunder då och då. För att snabbt se väderprognosen, för att bli mer uppmärksam på omvärlden och inte sitta begraven med ansiktet i mobilskärmen.
Läs hela testet: Wall Street Journal - "Förpassar din Iphone till fickan"

I brittiska The Telegraph påpekar Matt Warman som gillar Android Wear att Apples klocka kan göra färre saker än Androidklockorna, men att Apple tänkt igenom varje användningsområde mer och därför lyckas bättre med vad den föresätter sig. Utan tvekan den bästa smartklocka jag använt, säger Matt Warman. 
Läs hela testet: The Telegraph - "Bra, men svår att lära sig"

Det är inget toppbetyg som Apple Watch tilldelas av The Verge, men de är tydliga med att det är den bästa smartklockan hittills, att det finns mycket potential, även om möjligheterna inte utnyttjas fullt ut nu. De klagar dock på att de animerade emoji-figurerna kan bli upphov till vekrliga mardrömmar, att den är alldeles för dyr och att prestanda framförallt när det gäller appar och position måste förbättras. Notiserna som klockan påminner dig med behöver också få bättre inställningsmöjligheter tycker de. De försvinner när de inte är aktiva och urtavlan är den enda platsen där man kan se just notiserna.
Läs hela testet: The Verge - "Bästa smartklockan, men prestandaproblem och jobbiga aviseringar"

När Joshua Topolsky på Bloomberg sitter i ett möte vibrerar hans Apple Watch och säger att Twitter har förslag på personer han kan följa. En stund senare blir han åter igen störd med meningslösa saker. Det är en av klagomålen han har i sitt test och trots att du säkert vill ha en Apple Watch kan Joshua inte se varför du skulle behöva en.
Läs hela testet: Bloomberg - "Du vill ha den men du behöver den inte"

I praktiken är Apple Watch en förlängning av din Iphone, säger Lauren Goode på Recode. Det är väldigt svårt att inte titta på klockan när man till exempel sitter i ett möte. Den tycks alltså skapa nya behov.
Läs hela testet: Recode: "Skapar behov"

I testet hos Cnet är Scott Stein besviken och ger klockan betyget 3,5 av 5. Gränssnittet kan vara förvirrande, klockan är för dyr och kräver att du har en Iphone 5 eller senare. Batteritiden är för dålig och klockan tar lång tid att ladda. Ändå är klockan den mest ambitiösa smartklockan som gjorts. Dock ser hand en mer som en modeleksak än något verkligt användbart.
Läs hela testet: Cnet - "Vacker men dålig batteritid, knappt en dag"

Apple Watch börjar säljas den 24 april, men kan förbeställas nu på fredag i de länder där den börjar säljas. Det är bland annat USA, Tyskland, Storbritannien och Frankrike. Något datum för säljstart i Sverige är ännu inte officiellt, mer än att klockan ska komma hit någon gång under 2015.