Nackdelar vägde över

Försvarsdepartementet säger nej till hårdare restriktioner för Huawei

I USA har ett förslag på hårdare restriktioner mot Huawei nekats av Försvarsdepartementet då de ansåg att de föreslagna reglerna skulle påverka USA:s handel negativt.

Publicerad Uppdaterad

I nuläget har USA infört restriktioner mot Huawei som innebär att om en produkt innehåller mer än 25 procent amerikanska delar så får den inte säljas till Huawei. Det amerikanska Handelsdepartementet ville sänka den siffran till 10 procent, något som säkerligen hade påverkat utbudet för Huawei betydligt mer än nuvarande restriktioner. Det hade sannolikt även påverkat Kinas handel överlag. 

Försvarsdepartementet valde dock att inte godkänna denna proposition med motiveringen att det skulle påverka den amerikanska och utländska handeln för mycket. Men även om det kan verka som ett besked att fira för Huawei så finns det inget som säger att Försvarsdepartementet kan begära att restriktionerna ska förändras ändå.

Det här är en av de första gångerna som en hårdare linje har avslagits sedan restriktionerna började införas under 2018 strax efter att chefen för FBI gick ut och varnade för att använda Huaweitelefoner.