Egen betallösning var inte populärt

Fortnite ratas i Googles Playbutik

Det omåttligt populära spelet Fortnite finns inte längre att ladda ned i Googles Playbutik. Detta till följd av en dispyt mellan utvecklaren och Google.

Publicerad Uppdaterad

Den som har försökt ladda ned spelet Fortnite från Googles Playbutik på sistone har gått bet och fått meddelandet att spelet inte finns hos Google Play. Det handlar inte om något tillfälligt fel, utan om en dispyt som har uppstått mellan utgivaren Epic Games och Google när det gäller infrastrukturen för betalning som Epic valt att använda. Google kräver att man använder Playbutikens plattform för så kallade in-app-köp, något som Epic inte vill veta av. Således har Epic valt att tillhandahålla en egen betalningsplattform för köp i spelet, och följaktligen har den senaste versionen av appen refuserats av Google. 

Det är de 30 procent som Google tar av alla köp som har retat upp Epic. Samma sak gäller i Apples appbutik, men eftersom det inte finns några alternativ till Apples butik så har Epic fått gå med på saken när det gäller IOS. Alternativet skulle vara att inte finnas på IOS alls. När det gäller Android så finns det däremot andra marknadsplatser för appar, vilket gjort att Epic inte backat från sin princip. I ett uttalande skriver Epic att man tror att den obligatoriska 30-procentsandelen rent av kan vara olaglig, men man har inte uppgivit huruvida man tänkt pröva den saken juridiskt. Google menar att affärsmodellen man har medger att man investerar i sin plattform och att man kan hjälpa utvecklarna sälja sina produkter samtidigt som kunderna får ett skydd. Google skriver att man välkomnar alla utvecklare som ser värdet i den saken och som går med på att delta på samma villkor som alla andra. 

Källa