Fortsatt osäker framtid för Galileo

EU ska ta fram nya finansieringsplaner för gps-konkurrenten till i höst.

Publicerad Uppdaterad

EUs transportministrar konstaterade vid mötet i Luxemburg före helgen att finansieringen av det Europeiska alternativet till gps - Galileo - har havererat. Från början var det tänkt att AENA, Alcatel, EADS, Finmeccanica, Hispasat, Inmarsat, Thales och TeleOp tillsammans skulle finansiera Galileo genom konsortiet Euro-GNSS, men förhandlingarna strandade i maj.

Många har kritiserat Galileo på grund av de stora kostnaderna och det faktum att USA lovar fortsatt kostnadsfri tillgång till gps, men förespråkarna menar att Europa inte kan stå ensamma utan ett eget navigationssystem när USA, Ryssland och Kina har egna satellitnätverk.

Nu får alltså EU-kommissionen ägna sommaren åt att ta fram en ny plan för Galileo med finansiering för kostnaderna och redovisning av vilka vinster det innebär med ett eget system jämfört med att fortsätta att "låna" gps-teknik från USA. Ministerrådet vill ha kvar målet att Galileo skall vara färdigt år 2012 och senast i september skall kommissionen presentera sin rapport.