Chatt

Frågor och svar om Samsung Galaxy S3

Mobils David Boda fanns på plats när Samsung lanserade Galaxy S3. Här hittar du läsarnas frågor och Davids svar om Samsung nya toppmodell

Publicerad Uppdaterad

Pontus Hej! Har idag en iphone 4 och ska köpa denna blir det ett bra byte? Hur stor skärm har galaxyn och hur många megapixel på kameran?? MVH

4,8 tum och 8 megapixlar. Min magkänsla är att S3 är ett bra val men jag råder dig till att vänta tills den har testats ordentligt i skarpt läge. Då kan man göra en ordentlig bedömning av exempelvis kameran och batteritiden.

Klas Vad hände med 2gb ram, 1gb är alldeles för lite?

Jag upplevde inte att mobilen skulle har problem med exempelvis multitasking under min korta session, men om 1 gb är för lite eller inte så vet vi först efter ett längre utförligt test.

Malte89: Har den NFC? Är den en Htc one x utmanare?

Ja, den har NFC. HTC One X är väl en av de modeller som tillhör de närmaste konkurrenterna.

Ad: Vad har du för funktioner?

Jag kan svara på frågor om Samsung Galaxy S3, bland annat.

Johan G När de visar upp S Voice, så pratar användaren och telefonen svarar i text. Frågan är.. Kan mobilen även svara i genom "röst" som iphone eller endast genom "text"?

Nej, inte vad vi fick se eller upplevde själva. Tvivlar på att Apple skulle se mellan fingrarna om S3:an även pratade med dig. 

Anders2 Har den FM-radio?

Ja det har den. 

MFKR Är mobilen så som du förväntade dig?

I stort sett ja. Rent teknikmässigt saknar jag egentligen ingenting (utöver att den inte lanseras som lte-version redan vid start här i Sverige). Det jag mer väntar på är att applikationerna hinner ifatt tekniken. Den fyrkärniga processorn är ju ett trevligt inslag men i ärlighetens namn så finns det inte så många applikationer som utnyttjar den kraften än så länge. Och hittills har jag inte upplevt att jag saknar ren processorkraft när det kommer till de senaste topplurarna som har två processorkärnor. Dock är jag inte hundra på hur en tvåkärning processor skulle klara av S3-specifika nyheter som "bild i bild"-funktionen. 

henrik: Hur kommer det sig att ingen mobiltilverkare utökar skärmen till kanterna på mobilen. det skulle både vara snyggare och bättre!

Det handlar nog om att glaset ska skyddas mot kantstötar samt att all elektronik inte får plats bakom glaset utan att mobilen skulle bli ganska tjock. Men tillverkarna jobbar hela tiden på att det här, om man ser till S3:an så är det mindre "dödyta" kring skärmen jämfört med S2:an. 

Nixta: tyck de va synd att dom gjore så vansinnigt stor skärm men ja undra va tro du den kom kosta?

Den kommer att ligga på cirka 6000 kronor och uppåt beroende på minneskonfiguration 16/32 eller 64 gigabyte. 

max: på vilket sätt är denna telefon bättre än htc one x eller one s??

One X är den närmaste konkurrenten i dagsläget. Hårdvaran är rent specifikationsmässigt ganska lika i båda lurarna (8 megapixelkamera, 4 processorkärnor) men hur mycket prestandan skiljer mellan lurarna återstår att se när vi testar S3:an ordentligt. Samsung har lagt in lite fler "intelligenta"-funktioner, som den Siri-liknande assistenten och att luren håller koll på dina ögon så att den inte går ner i släckt läge när du tittar på den, oavsett vilken tid man har ställt in för "screen time-out".   

Hevar: Är Samsung Galaxy S3 snabb med öppna appar och själva webbläsaren?

Under den korta tiden som jag hann sitta med luren så kändes den väldigt snabb i alla funktioner. Att den klarar av att visa videfilmer i en separat ruta samtidigt som man gör annat (som att surfa) tyder på att det finns gott om kraft under skalet.  

Linus Springare: Vad är anledningen till att S3 kommer ha en fysisk "hemknapp"? Konkurrenterna har ju inte det på sina toppmodeller, One X samt Xperia S. Är inte Android 4.0 anpassat för att användas utan fysisk hemknapp eller är jag ute och cyklar? Dessutom undrar jag ifall du tror att någonting kommer släppas detta år som specifikationsmässigt kommer vara bättre än S3? HTC samt Sony lär ju inte komma med något nytt under 2012. Det är väl möjligtvis isf en ny iPhone? Med andra ord vad tror du om potentiella konkurrenter till S3 under år 2012?

Google vill att man inte ska ha fysisk hemknapp men det är fortfarande upp till tillverkarna att bestämma om de vill ha det eller inte. Personligen gillar jag det, och med tanke på hur okänsliga Xperia S "digitala"-knappar var så kanske det var ett korrekt beslut av Samsung. LG har en lur på gång (4X) som har fyra processorkärnor. Det är den enda jag vet som är på gång. Lyckas de undvika "2X"-problemen så kan det vara en potentiell konkurrent. 

Gero: Kommer LTE-versionen till Sverige isf när?

Än så länge finns inga officiella uppgifter om eller ens när en LTE-version kan dyka upp i Sverige.

Jian A. Majid: Vet vi exakt vilken optik som sitter i kameran? Kommer optiken var bättre än på S2 el Galaxy Note?

Tyvärr har vi inga uppgifter kring det.

sean: hej  hur är samsung galaxy S3.n. i jämförande  med HTC ONE X , MOTOROLA RAZER och Iphon 4s  

Känslan lutar mer åt HTC One X än någon av de andra lurarna som du nämner. Fokuseringen på kameran och de fyra processorkärnorna är något som även HTC tryckte på. 

MARTIN: Känns mobilen solid eller påminner den om en Xperia? Det beror på vad du menar med solid. Byggkvalitén känns genuint bra men den är S3:an är mer åt det plastiga hållet, förmodligen för att hålla nere vikten. 

Andreas: Jag för min del kommer inte att köpa en 3G telefon till bara för att känna mig blåst när det börjar ramla in 4G. Dåkan jag ju lika gärna ha kvar min gamla 3G-mobil. Så när kommer 4G-versionen till sverige? Vilka frekvenser kommer den att använda? Än så länge finns inga officiella uppgifter om eller ens när en LTE-version kan dyka upp i Sverige.

cammen: Ska man välja HTC One X eller Galaxy S3? Fördelar och nackdelar i jämförelse mellan båda?

Det är omöjligt att svara på innan vi har gjort ett fullständigt test av S3:an. Min magkänsla är att Samsungen är aningen vassare och har mer enhetsspecifika funktioner än One X, men slutomdömet får vänta tills efter testtillfället. 

Richard Kristiansson: GSMARENA kan så mycket och ni så lite varför är det så?

Kan du vara lite mer specifik i din kritik?

Jolleman: Hur blir det med LTE/4G? Kommer den ens att komma till Sverige med de funktionerna? Känns ju ändå ganska ovärt med tanke på hur dåligt utbyggt 4G-nätet är och vad ett sådant abonnemang kostar...

I dagsläget blir Sverige utan LTE-versionen då vi har andra frekvensband än exempelvis USA. Hur det blir med en LTE-version framöver återstår att se, men det är ingen omöjlighet.

hassan: vilken har bätrre cpu/gpu denna eller htc one x?

Jag har inte haft chans att pröva telefonen tillräckligt mycket för att kunna avgöra om skillnaden i processor har någon betydelse.

groove: kommer galaxy note får funktionen med att man kan använda ändå frontkameran för att upphäva att skärmen slocknar?

Hej! Det är inget som Samsung sagt något om.

sisu: har den trådlös laddning?

Ja, man kan ladda telefonen genom att lägga den på den trådlösa laddaren, som dock måste köpas separat som ett tillbehör.

Daan: Hur kommer det sig att samsung valde att skippa hd super amoled +?

Det var inget de pratade om, men min misstanke är att det har att göra med att de försöker förbättra batteritiden.  

ChristianA: På vilket sätt slår den iphone, nämn några viktiga saker ?

Hej! Tre exempel rent hårdvarumässigt är fyrkärnig processor, större skärm och NFC. 

Vincent: Jag blev faktiskt besviken på S3. Jag hade minst hoppats på 2gb ram samt LTE i sverige. Hur kan ni inte leverera mobil med LTE? Det är nog dags. Har S2 och är nöjd men ville gärna byta upp mig. Får vänta på NOTE2 och se hur den blir.

Hej! Samsung har förmodligen bedömt att det inte är nödvändigt för att telefonen ska sälja på den Europeiska marknaden.

Kvaser: kan vi få en uppräkning: Minen, Frekvenser G4 mm mm.

den här artikeln finns en faktaruta (och lite till).

Kvaser: Hur kan Samsung koma med något så omordärnt som en 3G telefon och säga att dom ligger i framkanten???

Lte är fortfarande en relativ ny företeelse, dessutom skiljer sig Lte-standarden mellan olika länder och företagen måste även optimera mobilen med respektive lands operatörer, vilket gör att det tar tid. Ska man se på det lite cyniskt så kanske Samsung hoppas på att många inte vill vänta och köpa 3g-varianten nu, medan de som vill ha Lte kan vänta lite längre. Sen vill Samsung ha ut luren på marknaden innan OS i London. 

poo: Har de tagit efter Ifånarnas dumhet med att batteriet inte går att byta utan verkstadsbesök? Har den fm-radio?

Att batterierna inte går att byta själv är något som vi förmodligen får lära oss att leva med. Tillverkarna räknar med att vi (i alla fall i Sverige och andra I-länder) byter mobiler så pass ofta att originalbatteriet inte hinner tappa så mycket prestanda att vi hinner bli missnöjda innan vi ändå köper en ny mobil.