Chatt med Mobilredaktionen

Frågor och svar om Android

Mobilredaktionen chattade med läsarna om Android. Apptips, problemlösning och frågor om de senaste modellerna. Givetvis var det även många som undrade om just deras telefon ska få uppgradering till nästa version av Android. Läs hela chatten i efterhand här.

Publicerad Uppdaterad

Android L hos Samsung
hassan:
jag vet att Android L inte är ute, men min fråga är om du vet ungefär när Samsung får den samt när dom kan distuburera uppdateringen.
Daniel Hessel: Omöjligt att svara på. Man kan ju i alla fall hoppas att Samsung leker lika mycker med den developer preview som alla andra och att det i slutändan leder till att processen snabbas upp något. Men vilka enheter uppdateringen i så fall kommer till går inte att svara på.

Storlek på X2
donken:
Jag fundera på att köpa en Sony Xperia Z2. Tror ni att den är för stor för en elvaårings hand?
Erik Mörner: Det tror jag inte att den är, men för säkerhets skull är det ju bäst om du tar dig till en återförsäljare och känner själv hur den känns.

Många undrar om Android L i G3
Rasmus: Hej! Vet ni när LG ska lansera Android L till g3?
Erik Mörner: Massor av läsare har ställt samam fråga, men vi nöjer oss med att svara på den en gång: nej tyvärr. Det skulle förvåna oss mycket om LG:s flaggskepp inte fick Android L, men det officiella uttalandet från LG för tillfället är följande som vi fått av Susanne Persson på LG i Sverige: "Vi har ännu inte presenterat vår uppdateringsplan till Android L för våra modeller, så än så länge har vi tyvärr inget svar på om och när LG G3 kommer att uppdateras.

Batteritid i en begagnad
Anders:
Kan man använda en Motorola moto x i Sverige? hur många gånger kan man ladda en Android lur innan batteriet är kasst? Ställer frågan då jag är intresserad av att köpa en begagnad mobil och de flesta batterier sitter ju fast nuförtiden.
Erik Mörner: Ja så länge du ser till att Moto X är i rätt version och olåst så går det bra. Den säljs ju till exempel i Storbritannien. När det gäller batteri så stämmer det så klart att batteriet tappar i kapacitet efter ett antal laddcykler, men det är ju svårt att kontrollera.

Bästa av dessa
Rasmus:
Vilken telefon av oneplus one sony z2 och LG G3 tycker ni är bäst?
Erik Mörner: Vi (Elias) gjorde nyligen en duell mellan Oneplus One och Z2 där Z2 vann mycket knappt så jag skulle säga att Z2 i alla fall har ett försprång i en jämförelse mellan de tre du nämner. 

Svårt veta om uppdateringar
tompa:
Min fråga gäller Samsung Note 8. En uppdatering till Android 4.4.2 har precis släppts till plattan. Det är också den enda uppdateringen sedan den släpptes. Med andra ord har den inte alls följt med släppen av nya Android versioner. Jag skulle nu gärna vilja ha en kommentar till detta? Vad är Samsungs ambition när det gäller uppdatering av sina produkter?
Erik Mörner: Det är svårt för oss att svara på tyvärr. Den enda information vi brukar få från Samsung i det ärendet är att deras webbplats ger information om Androiduppdateringar, men där är det allt som oftast tomt på info.

Nästa Android till min mobil?
d jöns: kommer android fem ”lakrissnöre” att vara nsa kompatibelt? kommer det till min galaxy pocket plus???
Daniel Hessel: Då Pocket Plus är något av en budgetmodell i sammanhanget så lär det inte dyka upp någon uppdatering alls då billiga telefoner sällan får den typen av uppmärksamhet från tillverkaren.

Men Android L till S4 då?
Emilio: Kommer Android L komma ut till Samsung Galaxy s4? (GT-I9506)
Erik Mörner: Den enda information som Samsung själva ger på sin webbsida om Androiduppdateringar är att nuvarande version är 4.4.2 och att det inte finns någon tillgänglig information om kommande planerade uppdateringar, men det är å andra sidan den information dom ger om alla sina telefoner. Dom är nog rädda att lova något dom inte kan hålla, så vi får vänta och se.

App för bättre video
Bjum: Läste videotestet med olika mobiler. Där skriver ni lite om komprimering av bilder och video. Kan man med andra program eller om telefonen är root(ad) ändra kompressionen av bild och video i android? Om det går och man minskar på komprimeringen, kan man få märkbart bättre bilder och video då eller blir resultatet till största delen bara en större fil?
Kent Vilhelmsson: Det finns en del appar som kan låta dig konvertera om videoklipp mellan olika format - sök på video converter på Google Play så hittar du flera alternativ. Däremot kan du aldrig få ut bättre kvalitet än vad klippen är sparade i när du spelar in dem från första början.

Byter från Windows
Patrik C: Hej. Funderar på att köpa en Android telefon. Kör i dag en Windows men ogillar den. Men många säger att jag ska undvika att köpa en Android och satsa på en Iphone. Det man hör om Android är att det är ett väldigt bugigt system och att det laggar en hel del samt att säkerheten på apparna inte är lika bra som hos Apple och Windows. Vad anser du är sant och falskt?
Erik Mörner: Hej, nej det tycker jag inte du ska oroa dig för. Att Android skulle vara "väldigt buggigt" känner jag inte igen. Generellt så är ju Apple och Ios mer av en enhetlig upplevelse medan Android å andra sidan ger mer möjligheter till egna val och anpassningar. Med det sagt så ser Ios och Android bli allt mer lika varandra i kommande versioner då Android avancerar inom design och helhetsupplevelse och Apple lägger till allt mer valmöjligheter och funktioner. 

Hackar på hackande Compact
Peter C: Jag undrar vad det beror på att min Sony Z1 Compact typ hackar i webbläsaren när man rullar upp och ned. En bekant har en Samsung S3 och hans "hackar" lite också men inte som min. Testade en Iphone 5 och surfade i webbläsaren på den men där flöt det på hur fint som helst utan dessa "hackningar". Eller är det som kallas laggning? Jag har testat att stänga ned alla andra program osv men jag upplever att det är likadant ändå. Vad beror detta på?
Kent Vilhelmsson: Det där inte helt ovanliga fenomenet kan variera en del beroende vad för typ av sajter du besöker. Grafiktunga sajter drar mer prestanda än vad enklare, mobilanpassade sidor gör. Har du flera sidor öppna samtidigt i webbläsaren så är ett tips att hålla dig till att bara ha en sida uppe, eftersom Z1:an inte direkt är en muskelmobil. Har du även problem med att mobilen känns allt mer slö i största allmänhet kan du prova att förutom att stänga ner appar även stänga ner widgetar som körs i bakgrunden på skrivbordet och att använda färre startskärmar. Du kan även passa på att skumma igenom vilka appar du använder och inte använder på telefonen och helt enkelt avinstallera de du inte brukar använda. Som absolut sista utväg - säkerhetskopiera viktigt innehåll på telefonen och gör en systemåterställning av den. 

Backupa enkelt
Tompa L: På en PC kan man ju "Ghosta" hårddisken till en annan disk. Kan man göra motsvarande med Android ?
Daniel Hessel: Ja, men det krävs (så vitt jag vet) att telefonen är rootad för att du ska kunna göra en sådan typ av fullständig backup (av innehållet åtminstone). Titanium Backup tillhör en av de populärare varianterna för det.

Testat nästa Android
Lisa: Vad tycker ni om nya Android L, har ni testat det något?
Erik Mörner: Ja jag kör utvecklarbetan på en Nexus 5 och tycker det är en märkbar förbättring framförallt med det som Google kallar Material Design, att allt ligger i olika lager. Sedan är så klart systemet just i betaversion buggigt och få appar fungerar tillförlitligt, men det får man ju räkna med. Jag skulle inte rekommendera någon att uppgradera till betan på en teleofn somman använder dagligen.

Favoritappar
Andreas: Ny eller gammal, har ni några favoritappar ni inte kan vara utan?
Erik Mörner: Jag gillar framförallt Dropbox, Instapaper, Aviate, Flickr och sen är ju Spotify given.

Bästa Androidkameran
Lelle: Vilken mobil ska man köpa om man vill ha den bästa kameran?
Kent Vilhelmsson: Om vi begränsar oss till Androidmobiler eftersom det här är en Androidchat så skulle jag säga att Sony Xperia Z2 är den vassaste på både stillbild och video. Kan du tänka dig andra system är Nokias Lumia 1020 ett möjligt alternativ, men den har nästan ett år på nacken nu.

Från Iphone till snyggaste Androiden
KK: Jag kör Iphone idag, men vill ha en väldesignad Android, vilken är bäst?
Erik Mörner: Det har snackats en del om det där, vilket förmodligen rä anledningen till att Samsung nu sent om sider har lanserat en inte fullt så plastig Galaxy i form av Galaxy Alpha. Jag skulle säga att Sony och deras Xperia Z2 tillsammans med HTC:s One M8 är de två som du ska kolla in.

Tid för klockor
Rasmus: Hej! Har ni fått in någon android wear enhet?
Erik Mörner: Nej tyvärr inte ännu, mend et ska nog inte dröja så länge till nu, väntar spänt på LG G Watch.

Bra för 3000 kr
David: Hej. Jag är i behov av ny telefon. Idag har jag en sensation xl. Jag har kollat in LG g2 lite grann. Flex, note 3 neo. Xperia z,z1 har jag bara läst om. Är ute efter en telefon i 3 tusen kronors klassen. Vill ha en telefon som tar kort snabbt eftersom jag har barn. Allmänt snabb, bra batteritid. Eller har du några förslag på telefoner?
Erik Mörner: Av de du nämner tycker jag framförallt Sony visat framfötterna på kamerasidan. En annan bra och prisvärd telefoner i det där prissegmentet som jag skulle lyfta fram är Nexus 5 där du får snabba uppdateringar av Android.

4.4 till Note 2
Hans Jönsson: Jag har en samsung note 2 GT-N7105 låst till Tele2 . när kommer Android 4.4 till den?
Daniel Hessel: Utrullningen av 4.4 till Note 2 påbörjades i april i år så rimligen borde du redan fått den. Eventuellt Tele2 som stoppar upp och korkar igen. Kolla med dem.

Framtiden för Android
tompa: Vad tror/vet ni om hur Android kommer att utvecklas på kort/lång sikt?
Kent Vilhelmsson: Det är förstås väldigt svårt att sia om och många faktorer som spelar in. EU har fått upp ögonen för att Google påstås tvinga på mobiltillverkare olika förinstallerade appar i systemet och om så är fallet, och EU sätter hårt emot hårt, så lär det inte gå obemärkt förbi för Android-systemet.
Minns till exempel hur Microsoft tvingades göra om Windows och dess integration med webbläsaren Internet Explorer, eftersom EU fastslog att Microsoft missbrukade sin dominerande ställning på operativsystemmarknaden för att få konkurrensfördelar också när det gäller webbläsarval.
Klart är ju i alla fall att Google försöker mota motståndaren i dörr när det gäller eventuella uppstickare som kan ta åt sig andra segment när det gäller bärbara prylar. Tizen lär få det tufft mot Android Wear, till exempel.
Kikar man inte fullt så långt ut över horisonten är ju en hel del nyheter på gång inte minst under skalet på systemet när det gäller kommande versionen Android L, där ju den virtuella maskinen för att köra appar, Dalvik, byts ut mot Android Runtime.

Olika Android
bullen: hur många Android varianter finns det ute på marknaden egentligen?
Erik Mörner: Jag antar att du tänker på de olika versionerna och då är det framförallt fyra oliak som används aktivt idag. Jelly Bean (4.1-4.3) är fortfarande störst med 54,2 procent av Androidmarknaden. Sedan kommer nya Kitkat (4.4) med 20,9 procent. Gingerbread (2.3) har enligt senaste siffrorna från i tisdags 10,6 procent och Froyo (2.2) ligger på 0,7 procent.

Bra men ingen värsting
Solweig: Hej! Har en fråga som kanske inte avser värstingarna. Jag tillhör den äldre generationen och använder mig kanske inte av samma saker som ungdomar. Jag vill ha en androidtelefon så jag kan använda mig av Swisch. Mina övriga behov är att ringa, sms:a, lyssna på radio och fotografera och kanske en och annan app (tex SL mm) Idag har jag en Nokia N8 som jag är nöjd med men den har tyvärr inte android.
Kent Vilhelmsson: Vill du få tag på en kompetent budget-android är Motorola Moto G en väldigt prisvärd telefon. Eller Asus Zenfone 4 om du vill komma undan ännu billigare. Fast om fotograferandet är väldigt viktigt för dig, även om du inte vill köpa de allra dyraste lurarna, så kan du kanske ta en titt på Sony Xperia Z1 Compact. Den har en bra kamera för att vara i mellanprisklassen. Samtidigt kan det nog vara läge att vänta några veckor och se hur uppföljaren, som väntas lanseras i september, ter sig.

Android äter datatrafik
Jens: Jag hade android tidigare, och den tog datatrafik på 1GB per månad som jag inte kunde stänga av. Vad var det för något?
Erik Mörner: Hej, i inställningarna ska du kunna se vilka appar det är som drar mobildata. Inställningar - Dataanvändning, eller liknande beroende på vilken telefon och version av systemet du har. Där ser du exakt hur mycket varje app har förbrukat. En gigabyte per månad låter mycket om du inte använder mycket mail, strömmande musik, film, surfar eller liknande.