Lumia-mobiler

Frågor & svar om Windows Phone & Windows 10

Mobil höll en läsarchatt om Windows Phone & Windows 10, här kan du läsa alla svaren.

Publicerad Uppdaterad

Martin T: Kommer Lumia 1020 att få uppgradering till Windows 10, eller är hårdvaran för begränsad för det (RAM, etc)?

Daniel Hessel: Microsoft har inte sagt mer än att majoriteten av Windows Phone 8-lurarna ska uppgraderas till Windows 10, så helt spikat är det inte. Baserat på de få modeller de nämnt verkar det inte vara hårdvaran som skulle sätta stopp för en uppgradering av Lumia 1020 i alla fall. Sen om en eventuell uppdatering kommer i första vågen så att säga eller betydligt längre efter lansering återstår att se.

---

jg: Kommer alla datorer som har Windows 8.1 få möjlighet att uppdatera till 10?

Elias Nordling: När det gäller datorer har Microsoft varit tydliga med att alla datorer med W8.1 ska kunna uppgraderas till W10.

---

JailRoot: Hej! Går det/kommer det att gå att roota/jailbreaka en wp mobil? Vad är då fördelar/nackdelar med det?   

Elias Nordling: Jag vet att det förekommer, men inte så mycket mer. Syftet kan vara att kringgå systemets begränsningar, som att till exempel få mindre komprimerade bilder ur kameran, eller installera kustomiserade användargränssnitt. Det är dock en betydligt mindre rörelse än motsvarande aktiviteter för Ios och Android.

---

Test: När tror ni vi kan se ett nytt flaggskepp med Windows Phone?   

Elias Nordling: Det släpps nog samtidigt med Windows 10 i mobilen. Gissningsvis juli-augusti.

---

Klockan: Hur länge håller igång chatten?   

Daniel: Fram till 15 ungefär

---

Fredrik: Är det värt och köpa en Surface 2 nu även fast windows 10 kommer ut?

Elias Nordling: Jag utgår från att du inte menar Surface Pro 2. Jag skulle inte köpa en Surface 2, då enheter med Windows RT inte kommer att få Windows 10 efter vad som sagts, och systemet då i praktiken överges.

---

John Alatalo: Samsung och Microsoft har gjort upp om patentkostnaderna. Tror ni Samsung som en motprestation kommer att tillverka nya Windows Phone modeller?   

Elias Nordling: Kanske, detaljerna i avtalet är okända, men det är inte omöjligt att Samsung förhandlat ner patentkostnaderna mot att de lovat göra fler Windowsmobiler.

---

Fabian: Nu med insider programmet har vi börjat bli vana vid en riktigt trevlig transparens vad gäller problem, features och tankar. Är detta något unikt för insider delarna eller kommer det spridas vidare även när produkter är klara med TP flaggan?   

Elias Nordling: Svårt att säga. Insider-programmet känns som ett steg framåt från förra årets developer's preview. Känns som ett smart sätt att bygga engagemang från användarna, och förhoppningsvis får vi se mer av den varan från Microsoft. Dessutom verkar det som Microsoft tänker jobba med fler och mindre uppdateringar i framtiden, i så fall finns det ju alltid något nytt att testa.

---

nokian: när nu denimuppdateringen kom till WP 8,1 fick flertalmobiler 4k inspelning.vilka minimikrav på hårdvara krävs eller varierar det  mellan olika processorer i telefonerna? är det max 24 b/s eller klarar nån 30b/s?   

Elias Nordling: Jag har inte sett något bestämt i frågan, men alla mobiler klarar i alla fall inte 4k, och jag har bara hunnit testa någon enstaka modell själv.

---

Rille: Kejsarens nya kläder är inte det som är Windows 10?

Elias Nordling: Namnet antyder nog en större uppdatering än vad det praktiskt innebär för användaren, om det är det du menar.

---

Hagge: Vågar jag som lekman installera W10 på min Lumia 1020   

Elias Nordling: För närvarande finns inte W10 till Lumia 1020, men stöd för mobilen kommer förmodligen till förhandsversionen. När man installerar Technical Preview-appen kan man välja att få det senaste snabbt eller vänta tills det är lite mer stabilt. Appen varnar för att din mobil kan skadas permanent eller sluta fungera helt om du installerar förhandsversionen av Windows 10. Med andra ord, du gör det på egen risk.

---

Allplay: finns det stöd för allplay?   

Elias Nordling: Inte vad jag kan se

---

Miracast: Finns det stöd för miracast?   

Elias Nordling: Windows Phone 8.1 (och Windows 10) har stöd för Miracast.

---

stga77:  Varför är rubriken "Lumia-mobiler"? Ni är medvetna om att det finns andra tillverkare än Microsoft som gör mobiler med WP hoppas jag?   

Daniel: Dels för att det blir tjatigt att nämna Microsoft och Windows i både överryckare, rubrik och ingress. Dels för att det visst finns det fler tillverkare, men en snabbkoll på vad som faktiskt finns i lager ute i butikerna visar att det i stort sett bara är Lumiamobiler som säljs på den svenska marknaden, med undantag för någon enstaka butik som har ett restlager av någon enstaka modell från annan tillverkare. Såvida du inte importerar en lur från utlandet är det bara Lumia som i praktiken säljs här för stunden.

---

Halsrem: Hejsan! Jag har alltid en förmåga att vilja lägga min mobil i bröstfickan, så jag har innan till min android haft androiden kopplad till en halsrem. Tycker det är praktist med ifall jag skulle råka tappen ur händerna, för då slipper den åker ner i marken/golvet. I alla fall verkar som ingen Lumia, som jag har sett har ett hål för ögla, stämmer det? Till iphone så finns det ju en halsrem som man kan fästa via usb-porten. Vet inte hur bra en sådan där usb-halsrem sitter, men finns det något liknade till Windows phone?, Om jag kan ni tipsa/länka till någon sida? Jag vet inte det engelska namnet/begreppet till halsrem, så har mest google efter just halsrem, men hitter inget. Flipfodral och gummicase och liknade är inget för mig.   

Elias Nordling: Du har rätt, jag har inte heller sett någon Lumia med fäste för ögla. En snabb sökning ger mig denna: http://www.amazon.com/Bluecell-Plantronics-Motorola-Bluetooth-Headsets/d... Så du borde kunna hitta liknande även om just den ser lite kort ut.

---

Copter: Hallå! Stämmer det att Lumior funkar med vanliga vantar, eller behöver man touch-vantar? Är det så smart att använda vanliga eller touch vantar, finns det inte en risk att vantar samlar små grus i sig och repar sedan skärmen? Copter sabbar det så man inte kan använda vanliga vantar eller touchvantar? och sista frågan... Jag fundera på att köpa ett copter skydd ( antingen till surfplatta eller mobil) och sedan klippa ut så det massar min mobil. Känns som det blir mycket billigare att köpa copter skydd av någon utgående mobil/surfplatta och klippa till, men funkar det bra? Förstår att det kan bli svårt där uppe med kamera och högtalare, men där behäver jag ju inte ha skyddat. Bryr mig bara om själva displayen där jag tittar på skärmen blir repad. Undrade mest om det glibbar sig som det ska.   

Daniel: Lumialurar (kanske inte alla, osäkert på den biten) har ett speciellt vantläge där i alla fall tunnare vantar fungerar bra. Hur det lirar med skärmskydd har vi däremot inte testat, men rimligen borde känsligheten bli något sämre. När det gäller ditt projekt att klippa skärmskydd går det säkert, även om plasten kan vara lite hårdklippt. Measure twice, cut once, det kan ju inte bli värre än att det går åt skogen (och i så fall hade nog ett formskuret skydd blivit billigare att köpa från början) och det är ju inte som att telefonen pajar om du skulle göra fel på den punkten.

---

Windows phone: Hej jag använder själv WP och gillar det skarpt ! MEN! som många andra så har WP så få andelar så det saknas många appar, vilket gör att jag har funderingar på att byta till Android eller IOS endast pga detta, tror du att apputbudet kommer vara lika bra som Ios samt Andriod med Windows 10 ?   

Daniel: Till en början kommer det nog se ut väldigt mycket som det gör. Microsoft har ju inte direkt lyckats charma utvecklare att släppa appar till Windows Store heller, så bara för att det blir "samma" system betyder det knappast att utvecklare kommer springa till plattformen. Om det däremot visar sig att den satsning Microsoft gör med Windows 10 gör att antalet användare ökar drastiskt kommer det däremot att innebära att allt fler apputvecklare börjar titta på plattformen.

---

Pär O: När kommer Denim till 1520?   

Daniel: Den finns ute i ett fåtal länder, så rimligen borde utrullningen komma nu under våren.

---

Lars: vad kommer vi att få se i nästa generations windows mobil? prestanda kamera? finns det någon läcka på detta? kommer dom att kunna mäta sig med samsung och dom stora aktörerna på marknaden? 

Daniel: Inte ett smack än så länge, utöver att Microsoft lovat att det kommer en toppmodell med Windows 10 under året. Det är mer eller midre bekräftat att Microsoft har en mobil med Snapdragon 810-chip på gång, men mer än så är svårt att säga.

---

News: Hej! När kommer man komma kunna köpa nya windows phone? Vet inte riktigt vilken lumia jag vill ha idagsläget, annars att den max få kosta 1500 kr och helst under 1000 kr. Hoppas att det kommer nya som pressar ner de andra i pris. Tror ni tex det också kommer andra tillverkare än nokia/microsoft snart? Samsung skulle väl börja tillverka wp-mobiler nya igen? Kommer samsungs wp-mobiler får exakt lika bra/samma servive och uppdateringar som en Lumia mobil? Alltså när det gäller windows 8.1 och windows 10 som system. Förstår klart att Nokia kan Nokia maps, radio och liknade som är exlusivt för just Lumians   

Daniel: microsoft har inte sagt några officiella datum än, men det låter som att Windows 10 i telefonvariant dyker upp till sommaren ungefär och rimligen landar det i nya lurar först.

---

namn1: Har ni själva testat wp10 i telefon ännu eller planer på att ge egna recensioner inom snar framtid?   

Elias Nordling: Ja vi har precis lyckats få in Windows 10 i en mobil och ett första intryck kommer så fort vi hunnit bekanta oss med nyheterna. Så här långt är dock känslan att åtminstone i denna första version är nyheterna få.

---

stga77: @nokian gällande 4K: http://lumiaconversations.microsoft.com/2014/12/18/lumia-denim-takes-ima...

Elias Nordling: Tack för länktipset!

---

Webbtest: Hej! Kan ni inte testa och kora den bästa webbläsaren till windows phone, eller internet explorer som är som standard är den bästa? Jag hade sett firefox som webbläsaren i wp, men det kommer väl inte inträffa?   

Elias Nordling: Bra idé! De flesta webbläsare jag provat har bara varit skal till samma motor med knapparna på lite andra ställen, men Opera Mini Beta tyckte jag erbjöd verkliga förbättringar, och skulle rekommendera den.

---

Benny: Mest spännande tycker jag är hur  Cortana integrationen kommer bli. Undrar om funktionaliteten kommer fungera för oss här i Sverige?   

Elias Nordling: Ja det undrar man. Ingen av de stora tillverkarna har ju gjort sin röststyrning på svenska fullt ut, men om det är någon jag väntar mig det av är det Microsofts Cortana, då de varit rätt snabba att utöka språkstödet. Vi fick just ett mail från Cortana där hon önskade oss en glad Alla Hjärtans dag, och där skrev hon: "Först och främst vill jag be om förlåtelse för att jag inte kan skicka dig en hälsning på svenska ännu – jag försöker lära mig på lediga stunder, men det tar tid, särskilt som jag redan har miljoner människor att hjälpa. Som tur är har jag fått hjälp med översättningen." Så det kanske finns hopp för henne.

---

Safe: Hej! Hur står sig WP mot andra OS när det gäller säkerhet och integritet. Vanliga windows har ju haft med virus genom åren, har windows phone 8.1 det idag och kommer det få mer/mindre problem med virus när det har windows 10 precis som till datorn? Att windows genom åren är mest angrippet måste väl ju bland annat bero på att windows är största os:et när det gäller pc och därav mest lönsam att sabotera. Sedan hur windows som system är mot andra os, det vet jag inte riktigt.   

Elias Nordling: Virus till WP8.1 är nog i princip obefintligt i dag, men det finns en del appar som maskerar sig som andra appar för att du ska betala för dem. Om W10 blir en populär plattform att utveckla appar för kan nog mängden skadliga appar öka, men samtidigt har ju Microsoft liksom Google och Apple ett mått av granskning av innehållet.

---

Elvir: När kommer "testversionen" av WP 10 för Lumia 930?   

Elias Nordling: Ingen uppgift om det, men här finns en förklaring till vilka mobiler som fick W10 först och vad som kan följa: http://www.windowscentral.com/why-higher-end-lumia-phones-cant-currently...

---

Svar till Martin T och Hessle: Hej! Men alla mobiler skulle väl få windows 10, men inte få alla funktioner. Men säkerhetsuppdateringar ock sådant viktigt få väl alla mobiler, även sedan om os:et graderas upp till tex 10.1? ? NI har ju förrresten själva skrivet en artikel om att alla wp mobiler får windows 10 http://www.mobil.se/nyheter/windows-10-inte-lika-f-r-alla-mobiler

Elias Nordling: Microsoft har sagt att de "arbetar för att alla mobiler ska få Windows 10", vilket innebär att de inte lovar någonting. Men som du säger, den viktiga kärnan kommer nog vara densamma oavsett modell.

---

Appbutik: Är alla appar i windows store kontrollerade av microsoft, alltså precis som apple kontrollerar sina appar? Eller är den ena affären säkrare än den andra? Några överiga skillnader mellan de?   

Elias Nordling: Officiellt är det de, men hur noggranna Microsoft är med kontrollen är svårt att säga. För en tid sedan fick de stå till svars för att det fanns så många bluff-appar till Windows 8.1 (datorsystemet), så där hade kontrollen uppenbarligen varit slarvig, men sedan dess har man sträckt upp sig.

---

Permission: Hej! Kan man neka en app vissa rättiger/permission, eller vad det nu heter, i windows phone?   

Elias Nordling: Nej, det är allt eller inget.

---

Safe: Hej igen Elias! Var kanske inte med appar jag tänkte på när syftade på säkrhet, var mer generellt när man surfar med sin wp-mobil?   

Elias Nordling: Förutom att du alltid kan bli av med viktig information om du matar in den på fel webbsida tror jag inte att det kan hända så mycket med normal användning.

---

Flash: Kommer Flash kanske kunnas stödjas i framtiden till mobilen när den får windows 10?   

Elias Nordling: Jag har svårt att föreställa mig det, det känns som alla vill lämna Flash bakom sig och gå över till HTML5.

---

Där måste vi tyvärr sätta streck för chatten. Tack för alla bra frågor och vi hoppas att de flesta av er känner att ni fått de svar ni ville ha!