Uppföljaren till Nexus 7

Från Berlin: Vi klämmer på Asus Memopad 7

I dag avtäckte Asus en ny surfplatta på IFA-mässan. Vi tar en närmare titt på den.

Publicerad Uppdaterad

Vid sidan av Zenwatch-klockan som Asus avtäckte under sin presstillställning i Berlin i dag, så var en av de större nyheterna Memopad 7. Surfplattan, som är uppföljaren till Asus Nexus 7 och går under modellbeteckningen ME572C, kommer börja säljas någon gång under fjärde kvartalet i år. I Sverige lär vi förmodligen få vänta ända till julhandeln, eller till och med strax därefter, innan plattan börjar säljas, enligt Andreas Zannin, pressansvarig för Asus i Sverige.

I virrvarret på pressvisningen lyckas undertecknad till slut knuffa sig fram till att få klämma på plattan medan horder av fler ivriga testare fortsätter att trycka på för att också få testa den. Designen är nätt med en tjocklek på 8,3 millimeter och en vikt på 269 gram. Skärmen är både högupplöst och tycks vara rejält ljusstark. Med 1920 x 1200 punkter intryckta på 7 tum ges en pixeltäthet på 323 ppi. 

Formspråket för Asus Memopad 7 ska efterlikna någon sorts stor plånbok eller portmonnä, vilket bland annat märks av genom att den blanka delen av baksidan på plattan inte riktigt täcker hela ytan – i ena kanten är det istället vad som känns som vanlig svartfärgad plast.

Asus Memopad 7 kommer att finnas tillgänglig i guldfärgat, mörkrött och svart utförande, och den enheten undertecknad kikar på en snabbis är den svarta varianten. Enheten känns robust trots sin tunnhet, men de glansiga ytorna blir väldigt snabbt smutsiga och riktigt kletiga när alla klämmer på plattan.

För den som är bekant med Asus mobilprodukter syns egentligen inte mycket nytt i gränssnittet; Asus egna Androidskal Zen UI är förstås inbakat i den Android 4.4-försedda enheten och det finns gott om multimediafunktioner. Bland annat finns det ljudinställningar där högtalarna i enheten anpassas beroende på om du kollar på film eller lyssnar på musik, men den höga ljudnivån på pressvisningen gör att det inte riktigt är tillfälle att testa funktionerna i praktiken.

Kamerafunktioner finns det också gott om, här märks bland annat HDR-funktioner samt automatiskt retuschering av ansiktsmotiv. 

Vad hårdvaran för surfplattan beträffar fortsätter Asus sitt samarbete med Intel och under skalet sitter en 64-bitars fyrkärnig Intel Atom Z3560-processor på 1,83 gigahertz och 2 gigabyte arbetsminne. Det kommer gå att köpa en variant som är 4G-utrustad och en variant som endast har wifi.