Myndighet försvarar nätneutraliteten

Fri musiksurf förbjuds i Kanada

Fri mobildata vid musiksurf? Inte i Kanada.

Många teleoperatörer väljer att idag erbjuda fri mobildata begränsat till musik- eller filmstreaming. Men i Kanada slår nu myndigheterna ner på företeelsen och tvingar operatörerna att upphöra med saken.

Publicerad Uppdaterad

En gång i mänsklighetens gryning (typ) fanns någonting som hette obegränsad surf. Det innebar att en operatör i utbyte mot en ohemul månatlig summa lät användarna förbruka hur mycket mobildata som helst. Det gick åt skogen, eftersom användarna mycket riktigt förbrukade just hur mycket mobildata som helst. Man kan till exempel – rent hypotetiskt, förstås – tänka sig att vissa användare valde att använda sin mobildata istället för en tradtionell fiberuppkoppling hemma, och tankade upphovsrättsskyddat material från The Pirate Bay hela nätterna. Det blev helt enkelt allt för kostsamt. Så man satte tak på alla abonnemang. Sedan kom streamingtjänsterna, som gjorde att många kunder fick ett ökat behov av mobildata. Kunderna började ropa om obegränsad surf igen. Men teleoperatörerna ville förvissa sig om att datan i så fall användes till ”rätt” saker. Så man skapade en modell med fri streaming, där man i samarbete med olika aktörer lät kunderna använda obegränsade mängder data till specifika streamingtjänster. 

Nätneutraliteten central
Frågan kring huruvida den fria streamingen är ett hot mot nätneutraliteten har lyfts ett flertal gånger i olika länder. Det handlar förvisso inte om prioriterad trafik i näten, utan om en betalningsmodell där vissa delar av trafiken kostar och andra inte. Men i Kanada har man nu slagit ned på företeelsen, med hänvisning just till nätneutraliteten. Det är den kanadensisksa motsvarigheten till den svenska Post & Telestyrelsen som nu bestämt att operatören Videotron, som erbjuder obegränsad musiksurf till sina abonnenter, har 90 dagar på sig att stänga ned abonnemangsformen. I ett uttalande skriver myndighetens generaldirektör Jean-Pierre Blais att han tycker att teleoperatörerna snarare borde satsa på att erbjuda mer mobildata till en lägre kostnad, än att erbjuda specifika tjänster gratis. Videotron säger sig vara besvikna på beslutet, men hävdar att man inte har några omedelbara planer på att upphöra med tjänsten.  

Källa