Låst till europeiska operatörer

Galaxy Note 3 nu i butik

Nu finns Samsungs senaste värstingmobil Note 3 till salu i Sverige. Men räkna inte med att kunna använda den med lokalt sim-kort på resan.

Publicerad Uppdaterad

När den första Galaxy Note kom underskattade vi den, och tyckte att den passerat en gräns för hur stor en mobiltelefon kunde vara och fortfarande vara användbar. Vi hade fel, Note blev en storsäljare och Note-serien är nu jämte S-serien Samsungs toppmodell. Lanseringen av Note 3 i augusti var därför både förutsedd och emotsedd.

Nu, mindre än en månad efter lansering, finns Note 3, med sin 5,7 tum stora 1080p-skärm, S-pen, 13-megapixelkamera och Snapdragon 800-chipset att köpa i Sverige. Kontantpriset i webbutiker ligger från ca 6500 kronor. När detta skrivs är det bara Telia och Tele2 av operatörerna som börjat sälja telefonen, till ett pris på 170-250 kr i månaden i två år, beroende på abonnemang.

En "innovation" som väckt ont blod på bland annat XDA Developers Forum är att telefonen visat sig vara regionslåst. köper du en europeisk modell kan du bara använda den med sim-kort från europeiska länder, även om du köpt en telefon som inte är operatörslåst. Det innebär att du om du åker till andra världsdelar inte kan köpa ett lokalt kontantkort att använda i telefonen för att spara på roamingkostnader. Du kan inte heller beställa en telefon från till exempel USA och räkna med att den fungerar, även om den har stöd för rätt frekvensband.