Pulsmätaren undersöks

Galaxy S5 kan klassas som medicinsk utrustning

Kan en mobiltelefon räknas som medicinsk utrustning? Samsung försöker i alla fall få till den märkningen på kommande Galaxy S5.

Publicerad Uppdaterad

Just nu översvämmas vi av stegräknare, pulsmätare och allehanda annat hälsorelaterat som ska kopplas till mobilen. Men med undantag för Withings blodtrycksmätare och några få andra prylar är det väldigt spridda skurar med hur pass bevisat tillförlitliga alla olika mätare och sensorer är (Withings blodtrycksmätare är godkänd av amerikanska FDA bland annat). Även om en pryl lovar guld och gröna skogar (eller mindre storlekar på jeansen) är det ibland svårt att bedöma hälsofördelarna eller exaktheten med den, även om den används som tillverkaren tänkt sig.

Samsung försöker i alla fall slå hårt med Galaxy S5 och dess hälsofördelar. Deras S Health-app har sedan tidigare fått ett så kallat 510(k)-certifikat av amerikanska FDA (ungefär hälsovårdsmyndigheten) för dess möjligheter att samla in data från externa mätenheter och på så sätt förebygga eller hålla koll på vissa sjukdomar (diabetes via extern blodsockermätare exempelvis).

Nu har Galaxy S5 skickats in till Ministry of Food and Drug Safety (MFDS), Sydkoreas motsvarighet till amerikanska FDA, för att få ett liknande godkännande för telefonens inbyggda pulsmätare. Många pulsmätare på marknaden idag marknadsförs enbart mot träning, vilket gör att de kan påstå egentligen vad som helst utan att behöva några certifikat eller tillstånd som källa. Om enheten i fråga däremot ska marknadsföras som ett sätt att hålla koll på exempelvis hjärtsjukdomar behövs godkännande från ovanstående myndigheter och det är alltså precis vad Samsung är ute efter med Galaxy S5.

Om det går igenom återstår att se, men gissningsvis kör de  samma race med smartklockorna Galaxy Gear 2, Gear 2 Neo och Gear Fit då dessa är utrustade med en pulsmätare av samma sort som den Galaxy S5 är utrustad med.

Med papper på att mätaren kan användas i ett någorlunda medicinskt syfte och inte enbart som en skojig leksak skulle Samsung ganska snabbt bli en tungviktare inom det här området, eftersom ganska få andra företag har ett sådant godkännande.