Som vi spekulerade

Galaxy S8 kan få datorläge

Ett läge i stil med Microsofts Continuum kan vara på väg till Galaxy S8.

Publicerad Uppdaterad

Precis som vi spekulerat tidigare när vi skrivit om rykten kring Samsung Galaxy S8 visar nya uppgifter från rykteskvarnen att telefonen kan begåvas med ett datorliknande läge. Extraläget aktiveras i samband med att extern skärm, tangentbord och mus kopplas in, troligen på något liknande sätt som med Continuum-dockan till Windowstelefoner.

Ryktet i sig är spunnet ur en läckt bild från en presentation där funktionen kallas Samsung Desktop Experience (vår gissning var att Beast Mode hade med saken att göra, men alla detaljer kan vi ju inte ha rätt med).

Några närmare detaljer avslöjas inte och materialet som används i presentationen kan mycket väl vara rena exempel. Men förhoppningsvis är det lika mycket Windows 10 med i paketet som bilden visar.

Stärkt misstanke
Just biten med Windows stärks ytterligare av ryktet att Galaxy S8 begåvas med Qualcomms Snapdragon 835. Det nya chippet ska presenteras nu i dagarna, men redan nu vet vi att det är det första mobila chippet med stöd för en emulerad version av Windows 10. Eftersom Samsung är med och tillverkar chippet, och de har en historia av att använda Qualcomms chip för S-lurarna i väst och sitt eget Exynos-chip för den asiatiska marknaden, känns det inte speciellt långsökt att även en sådan här funktion implementeras.

Rent praktiskt
Förutsatt att det stämmer återstår det såklart att se hur det hela görs rent praktiskt. Windows 10 på en mobilskärm är naturligtvis lite pyttigt att köra, så rimligen kommer den biten bara att aktiveras när telefonen är dockad för Samsung Desktop Experience. Just själva dockan lär vara ett tillbehör som säljs separat. Continuum-dockan till Windowstelefoner landade på en tusenlapp när den släpptes, så en prislapp därifrån och upp till det dubbla känns inte helt otroligt.

Frågan ligger mer i lagringsutrymme. Rykten har pratat om allt mellan 128 och 256 gigabyte lagring för Galaxy S8, vilket i mobila sammanhang är riktigt rejält. I datorsammanhang är däremot 128 gigabyte nästan i snålaste laget och då får vi ändå tänka att det på något vis ska delas mellan Windows och Android. Nu säljs det visserligen snorbilliga Windowsplattor med så lite som 16 gigabyte lagring, så rent praktiskt går det ju. Men även om vi tar med minneskort i bilden är lagringsfrågan ett av de större frågetecknen. 

Samtidigt blir det intressant att se hur mycket de två systemen i så fall skulle samverka. Har du tillgång till alla dokument skapade i Windows även i Androidläget eller måste de sparas på någon separat plats för att båda delar ska ha tillgång till dem? Eller förlitar de sig helt på molntjänster som Onedrive och Google Drive för den delen?

I vilket fall som helst gör dagens rykte att det helt klart ser ut att bli ett år där mobil och dator smälter ihop långt mer än vad det varit tidigare.