Skräddarsytt

Galaxy S8 släpps i Microsoft-version i USA

Microsoft planerar att släppa specialversioner av Samsungs nya flaggskeppsenhet Galaxy S8 med suffixet ”Microsoft Edition”

Kort efter lanseringen av Samsungs nya flaggskeppstelefon Galaxy S8 meddelar nu Microsoft att man kommer att släppa en speciell Micorosft-version av telefonen i USA. Detaljerna är få, men spekulationerna har redan satt igång.

Publicerad Uppdaterad

Det handlar inte om någon Windows-version av Galaxy S8, när Microsoft nu aviserar att man kommer att sälja en variant av telefonen med namnet ”Microsoft Edition” i sina amerikanska flaggskeppsbutiker. Så mycket står klart. I övrigt är desto mindre känt i nuläget, annat än att det ska röra sig om en skräddarsydd variant av den nya enheten.
Men enligt inofficiella uppgifter från anställda på Microsoft – som Zdnet tagit del av – så ska det handla om att telefonerna kommer förberedda med bland annat Office-sviten, Onedrive, Outlook och AI-assistenten Cortana. Det är oklart huruvida Microsoft har tänkt testa konceptet på andra marknader. Microsoft har jobbat med dylika typer av paketering under en längre tid och meddelade redan i samband med CES-mässan 2016 att man hade inlett ett samarbete med Samsung. Sedan tidigare har man samarbeten med hela 31 tillverkare kring förinstallation av bland annat Office-mjukvara på surfplattor.

Microsoftappar även i vanliga S8

Även i den vanliga verisonen av S8 och S8 Plus som kommer hit till Sverige finns appar från Microsoft förinstallerade, precis som i till exempel Galaxy S7. Det gäller framförallt Office-apparna och molnlagringen Onedrive, men samarbetet mellan Samsung och Microsoft sträcker sig längre än så.

Dockningsstation för appar i datorformat

En av de stora nyheterna med Samsung Galaxy S8 är att man kan köpa till tillbehöret Samsung Dex Station som är en dockningsstation till telefonen. Med telefonen i dockan kan man ansluta skärm, tangentbord och mus och få upp innehåll och appar i telefonen i ett format anpassat för den stora skärmen. Du kan alltså svara på meddelanden i Whatsapp via tangentbordet och aviseringar från telefonen kommer upp i storformat på datorskärmen. I utvecklingen av Samsung Dex har Samsung jobbat tillsammans med både Microsoft och Adobe för att anpassa appar. Det gör att du kan arbeta i till exempel Word på den stora skärmen och använda snabbkommandon på tangentbordet precis som på en vanlig dator. Samsung Dex Station säljs som ett separat tillbehör och ska kosta 1490 kronor.