Annons

Uppskattning visar

Galaxy S9 Plus kostar cirka 3 100 kronor att tillverka

Tech Insights har gjort en bedömning av vad komponenterna till Samsungs pinfärska flaggskepp Galaxy S9 Plus kostar och kommit fram till en summa som motsvarar cirka 3 100 kronor.

Publicerad Uppdaterad

Tech Insights har gjort en analys av kostnaderna för komponenterna som sitter i Samsungs pinfärska flaggskeppstelefon Galaxy S9 Plus, och med utgångspunkt från det fått fram en uppskattning av tillverkningspriset. Det innebär att Samsung – om man tittar strikt på komponentkostnaderna – har en rätt rejäl marginal på telefonen som i Sverige säljs för 9 890 kronor. Tillverkningskostnaden ligger ungefär i samma nivå som för andra flaggskepptelefoner i samma prisklass. Undantaget är Apples Iphone X, som förvisso kostar ungefär lika mycket att tillverka (3 200 kronor), men vars pris börjar på 11 490 kronor. 

Reflekterar inte hela kostnaden

Det bör påpekas att det handlar om kostnaden för komponenterna och ingenting annat. Således reflekterar beloppet långt ifrån alla kostnader som är associerade med enheten på annat sätt. Att lansera en telefon innebär förstås höga kostnader för allt från forskning och utveckling till löner och beloppet säger således inte särskilt mycket om den slutgiltiga vinstmariginalen. Men telefonen kan också vara billigare att tillverka än vad Tech Insights kommit fram till. Detta då komponenterna kan vara betydligt billigare, till följd av de enorma volymer som Samsung köper in. 

Källa