Mera plus

GFK-rapport: “Nu växer mobilbranschen”

Mobilbutiker i Kambodja.

Globalt och även när man tittar på nästan alla världsdelar så ökar försäljningen av smartphones.

Publicerad Uppdaterad

Nya siffror från analysfirman Gfk visar att mobilbranschen och försäljning av smartphones ökar globalt med 6,6 procent. De siffror man tagit fram visar försäljningssiffror för fjärde kvartalet 2016 jämfört med samma kvartal året innan. Vi kan även se siffror för helåren och jämföra.

Antalet enheter och värde växer
De siffror som finns i rapporten visar såväl antalet sålda enheter som totalt försäljningsvärde. Mest växer försäljningen i Öst- och Centraleuropa, i Latinamerika och i Asien, främst då i utvecklingsländer. Öst- och Centraleuropa står för stora ökningar i såväl antal sålda enheter som i totalt försäljningsvärde.

Julförsäljningen
Tittar vi på fjärde kvartalet 2016 så är Västeuropa den enda region som visar några negativa siffror. Antalet sålda smartphones minskade där med 4 procent medan försäljningsvärdet minskade med en procent jämfört med året innan. Störst ökning ser vi i Öst- och Centraleuropa som ökade försäljningen med 30 procent i värde och Latinamerika som ökade med 38 procent, dock med en lägre ökning räknat i sålda antalet enheter.

Helåret globalt
Helåret 2016 visar på stark och ökande försäljning framförallt i Öst- och Centraleuropa samt i Kina. Ökningen i Kina förklarar Gfk främst med en tydlig satsning på 4G drivet av att operatörerna subventionerar telefoner där. Ökningen i Öst- och Centraleuropa förklaras främst med en ökande politisk stabilitet.

Västeruopa minskar
Västeuropa har en minskande försäljning vilka siffror man än tittar på och det förklarar Gfk med att det helt enkelt handlar om en mättad marknad. 
– Det finns ingen annan teknikprodukt som används så flitigt av konsumenterna som just smartphones. Det gör att försäljningen av smartphone är stabil även på mättade marknader, säger Arndt Polifke, global chef för telecom research på Gfk i en kommentar.

Siffrorna från Gfk baseras på försäljningssiffror och är definitiva för oktober och november 2016 medan siffrorna för december är uppskattningar baserade på preliminära data. Du kan läsa rapporten och siffrorna i sin helhet hos Gfk.

Källa