Företaget är bankrutt

Gionee har lämnat in konkursansökan

För en tid sedan kom indikationer på att den kinesiska smartphonetillverkaren Gionee var på väg mot konkurs. Och nu har företaget lämnat in sin konkursansökan till en domstol i Shenzhen.

Publicerad Uppdaterad

I november kom uppgifter om att den kinesiska smartphonetillverkaren Gionee hade skulder på motsvarande närmare 19 miljarder kronor och att många leverantörer sannolikt inte skulle få betalt. 20 större leverantörer  sades ha stämt företaget i folkdomstolen i Shenzhen. Dessutom påstods företagets styrelseordförande ha spelat bort motsvarande 1,3 miljarder kronor på ett casino. Det luktade med andra ord konkurs lång väg. Och så blev det också. Företaget har nu förklarat sig bankrutt och har lämnat in sin konkursansökan. En rekonstruktion av bolaget är dock fortfarande en möjlighet, och ett antal konsulter anlitades förra veckan för att titta närmare på den saken. Enligt grundaren Liu Lirong är det inte omöjligt att man kan vända på steken på 3-5 års sikt. 

Har förlorat enorma pengar

Redan mellan åren 2013 och 2015 förlorade Gionee runt motsvarande 140 mijoner kronor i månaden. Under de senaste två åren ska man ha förlorat dubbelt så mycket. Märket är inte särskilt känt i vår del av världen, men har en desto större närvaro i Asien. Dessutom säljs produkterna under namnet BLU i bland annat Nordamerika och Latinamerika. 2014 fick man dessutom internationell uppmärksamhet då man släppte världens tunnaste smartphone. 

Källa