Efter stora phishing-attacken

Gmail för Android får phishing-varning

Gmail-appen varnar nu mer för phishing-försök på Android.

Google har aviserat att man nu implementerar en phishing-varning i Gmail-appen för Android. Det är ännu oklart huruvida tajmingen är en ren slump, eller en direkt följd av det stora phishing-angrepp mot Gmail och Google Docs som nyligen genomförts.

Publicerad Uppdaterad

Över 100 miljoner Gmail- och Google Docs-användare utsattes nyligen för ett phisning-angrepp där man uppmandades klicka på en länk som ledde till att kontona blev hackade. Och bara kort därefter aviserar nu Google att man implementerar en phishingvarning i Gmail-appen för Android. Uppdateringen kommer exceptionellt kort efter uppgifterna om phishing-angreppen, och mycket pekar på att tajmingen bara är en slump. Samtidigt kunde förstås utrullningen kanppast ske vid en smartare tidpunkt ur ett strikt pedagogiskt perspektiv.

Pop-up-varning

Om en länk flaggats som farlig på ett eller annat sätt kommer man nu att få ett pop-up-fönster med en varning när man försöker klicka på den. Gmail-appen medger att användaren ändå går vidare, om man nu ändå anser det vara vettigt, men uppger tydligt och klart att länken i fråga har rapporterats vara skadlig. 

Rullas ut närmaste dagarna

Den nya phishing-varningen kommer att rullas ut till användarna successivt under de närmaste dagarna och det kan således dröja innan man får funktionen, meddelar Google. Funktionen tycks av allt att döma vara kopplad till Googles egen databas ”Safe Browsing”, där man katalogiserar sajter som är kända för att hysa skadlig kod eller på annat sätt försöker lura användarna. Mot bakgrund av det hade phishing-varningen inte gjort någon nytta i den aktuella phising-attacken, då den länken gick direkt till en vanlig Google-inloggnings-sida. 

Källa