Installation som du vill ha den

Google arbetar med snabbare app-installationer i Android

Snart kan installationsprocessen ta hänsyn till hur du vill använda det du installerar.

Publicerad Uppdaterad

I takt med att våra bärbara prylar blir allt mer kraftfulla levererar utvecklarna allt större och tyngre appar, som i takt med ökad storlek även tar längre tid att installera. Google har arbetat med att försöka snabba upp processen att installera nya appar genom att optimera och minska mängden kod som behöver laddas hem till enheten. Nu har det dykt upp indikationer på att man arbetar med ett nytt sätt att försöka snabba upp installationsprocessen i Play Store som de kallar App install optimization.

Funktionen ska vara frivillig att använda, men när den aktiveras kommer systemet att undersöka vad som är det första du gör med appen efter installationen. När tillräckligt många användare har medverkat modifieras installationsprocessen för efterföljande användare så att det första som hämtas och installeras är det som användare har för vana att använda först. Resultatet ska bli snabbare installationer, kortare tid för att starta appar och det ska även minska belastningen på enhetens processor och batteri.

Funktionen ska enligt Google inte samla in någon privat information om användaren eller om andra appar på enheten, utan enbart hur användaren börjar använda den specifika appen. Det kommer att vara frivilligt att medverka i insamlandet av information. Däremot kommer alla användare att få nytta av det som Google får samla in.

Det är inte sagt när funktionen kommer att lanseras publikt, men mycket tyder på att den inte är långt borta. Då kommer du att kunna hitta den genom att öppna Play Butik, gå in i menyn och tryck på Inställningar. Där kommer det enligt uppgift då att finna ett av/på-reglage för "App install optimization" eller vad funktionen nu kan tänkas heta på svenska.

Källa