Danmark fortfarande vit fläck

Google Assistant får svenskt språkstöd i år

Googles röststyrda assistent som idag är tillgängligt på Engelska och ett tiotal ytterligare språk kommer under 2018 även fungera på svenska.

Publicerad Uppdaterad

Google Assistant är en stor del av Googles satsning på AI och driver bland annat deras smarta högtalare Google Home samt är hjärtat i smarta funktioner i till exempel chattprogrammet Allo och i Googles Pixel-mobiler. Nu ska assistenten som för första gången presenterades 2016 få svenskt språkstöd.

Visades under konferens

Det var under Googles konferens i samarbete med europeiska nyhetsorganisationer som planerna för assistenten presenterades och där framgår att Sverige är ett av de länder som ska få språkstöd under 2018. Det är Twitteranvändaren Elger van der Wel, en holländsk frilansjournalist som postat en karta där de länder som ska få språkstöd är markerade i blått. Såväl Sverige som Norge är markerade, medan våra grannländer Danmark och Finland fortfarande är vita fläckar på kartan. Danska och finska tycks alltså fortfarande vara en större utmaning för Google att förstå.

Pixel och Home till Sverige?

Det finns inga uppgifter om när under året som språkstödet aktiveras, men man kan gissa att vi får veta mer om det när Google arrangerar sin utvecklarkonferens i Kalifornien i början av maj i år. Efter att vi i Sverige fått tillgång till Google Assistant ökar också chanserna att Google gör produkter som Pixel-telefonerna tillgängliga att köpa även här i Sverige.

Källa