Nu rullas funktionen ut

Google Assistant kan nu förstå två språk samtidigt

Google utlovade redan i februari att AI-assistenten Google Assistant på sikt skulle få stöd för att kunna förstå två språk samtidigt. Och nu rullas den funktionaliteten till slut ut.

Publicerad Uppdaterad

Ska man se något riktigt tydligt användningsområde för en tvåspråkig AI-assistent så är det väl primärt när det handlar om AI-högtalare i hem där det talas två språk. Men visst, det finns väl förstås en viss vits med att erbjuda möjligheten även på mobilsidan. Google utlovade hur som helst just den typen av funktionalitet  ”någon gång under året” redan i våras, och nu har det äntligen blivit dags för lansering. 

Kan kombinera som man vill

Det står användarna fritt att kombinera vilka två språk man vill, förutsatt att assistenten behärskar dem förstås. I dagsläget finns därför en del begränsningar, inte bara i form av antalet språk som Google Assistant finns på, utan även på grund av begränsningar för vissa av dem. I Sverige kan man till exempel tala svenska med Google Assistant på en Android-mobil, men när det gäller AI-högtalare så har stödet ännu inte rullats ut. 

Kan bli trespråkig framöver

Men Google säger att man inte nöjer sig med tvåspråkigheten. På sikt är det tänkt att man ska kunna prata tre olika språk simultant med assistenten, men den funktionaliteten är ännu en bit bort. När och om det sker återstår att se. Till dess väntar vi fortfarande otåligt på svenskt språkstöd för Home-enheterna. 

Källa