Anpassad för Sverige och pratar svenska

Google Assistant officiellt lanserad i Sverige – så kommer du igång

Google har idag lanserat Google Assistant på svenska. Många svenska storföretag har samtidigt passat på att släppa sina tjänster kopplade till den röststyrda assistenten.

Publicerad Uppdaterad

Google-assistenten är nu lanserad i Sverige och utrullningen sker nu succesivt. Det har tidigare varit möjligt att anävnda assistenten om man först ställt om systemspråket till engelska, men nu fungerar det alltså även på svenska. Google-assistenten fungerar på telefoner som kör Android Marshmallow 6.0 och senare och Iphone-användare med IOS 10 eller senare kommer att kunna ladda ner den som separat app inom kort. Senare i år kommer även Googles smarta högtalare Home att lanseras och därmed kommer fler möjligheter att anävnda assistenten. Har du ännu inte tillgång till assistenten i din mobiltelefon kan du antingen välja att ställa om systemspråket i din Android till engelska för att testa på engelska, eller att ladda ner Googles chattapp Allo där assistenten finns tillgänglig för alla, men även då först på engelska.

Aktivera Assistenten på en Android

När Assistant finns tillgänglig för din telefon så ska du kunna gå in i Google-appen på telefonen och under Inställningar aktivera Assistenten på svenska. För att starta en konversation med assistenten säger du sedan Okej Google, eller på vissa mobiler Hej Google. Bland svenska tjänster som är först ut med stöd finns ICA, SJ, Sveriges Radio, SAS och Postnord. Google har en svenskspråkig sida där de berättar mer om möjligheterna med Google-assistenten.

Assistenten har anpassats inte bara för det svenska språket utan även för svenska förhållanden, skämt, dialekter och annat. Om man till exempel frågar om jantelagen blir svaret ”Jag vill gärna ge dig ett svar, men vill inte verka som att jag tror att jag är något.”