Nyheter
https://www.mobil.se/nyheter/google-assistant-till-h-gtalare-med-peksk-rms-gr-nssnitt
564578
Utmanar Amazon Echo aggressivt

Google Assistant till högtalare med pekskärms-gränssnitt

Google har i samband med CES-mässan i Las Vegas nu aviserat mängder av nya samarbetspartners som kommer att förse högtalare med AI-assistenten Google Assistant. Och några av dem kommer redan till sommaren att släppa högtalare som är rustade med ett pekskärms-gränssnitt för tjänsten.

AI-assistenternas kamp tätnar, och det är Google och Amazon det tycks handla om så här långt. Google har nu i samband med CES-mässan offentliggjort en rad nya samarbetspartners i form av tillverkare som kommer att lansera produkter som har Google Assistant ombord. Altec Lansing, Anker, B&O, Braven, Ihome, JBL, Jensen, LG, Lenovo, Klipsch, Knit Audio, Memorex, Riva och Sony kommer alla att lansera produkter med Google Assistant under året. Och när det gäller JBL, Lenovo, LG och Sony så handlar det dessutom om enheter med pekskärmar. Därmed utmanar man Amazons koncept Echo Show, som kombinerar AI-assistenten Alexa med just pekskärmar. 

Släpps i sommar

Google har inte avslöjat särskilt många tekniska detaljer rörande skärmgränssnittet för Google Assistant, men det ska inte handla om någon ”sarg ut”-lösning i stil med att man mer eller mindre bygger in en Android-telefon i enheterna. Plattformen kör till exempel Android Things, en skräddarsydd variant av Android för Internet of Things-produkter. Det kommer inte heller gå att köra vanliga Android-appar på dem. De första produkterna med Google Assistants skärmgränssnitt ska dyka upp framåt sommaren, men två av dem har vi redan fått se smakrprov på i samband med CES-mässan. Det handlar dels om JBL:s nya Link View, som utlovas ”ta Google Assistant till en ny nivå”. JBL nämner bland annat möjligheten att kolla på Youtube-klipp samt att följa recept i köket eller kolla på semesterbilder. Även Lenovo har visat upp sin Lenovo Smart Display och trycker på möjligheten att snabbt få visuell information som svar på frågor om exempelvis vädret eller trafikläget.