Hänglåset försvinner, men inte för alla

Google byter ikon för säker surf

Google ändrar visningen av säker surf, men det är inte en ändring som omfattar alla.

Publicerad Uppdaterad

De senaste åren har hänglåset i webbläsarens adressfält indikerat säkert surfande via HTTPS, men det tänker Google ändra på. Från och med Chrome 117 som enligt planerna saka släppas i september 2023 kommer hänglåset att bytas ut mot en ny ikon, bland annat som en del av en större designändring med Material You.

Det handlar dock inte enbart om en gimmick utan ändringen görs även av rent praktiska anledningar. Undersökningar som Google gjort visar att bara elva procent av de tillfrågade visste vad hänglåset innebar, och i takt med att även allt fler nätfiskesidor går via en säker HTTPS-anslutning anser man att ikonens funktion har spelat ut sin roll. Många missade dessutom att ikonen är klickbar.

Därför kommer man att byta ut hänglåset mot en mer neutral ikon som inte har för avsikt att invagga surfaren i falsk trygghet utan istället symbolisera att den är klickbar för att visa fler inställningar.

Förändringen kommer att genomföras i Google Chrome för Android och för datorer. Däremot har man inga planer på att ändra den för Ios, bland annat för att det i den versionen inte handlar om en klickbar ikon utan enbart en indikator.