Plastigare Pixlar till lägre pris – kommer inte till Sverige

Google har offentliggjort budgettelefonerna Pixel 3a och 3a XL

Google presenterade som väntat två budgetversioner av sina Pixel 3-telefoner i samband med inledningen av utvecklarkonferensen I/O i 2019 års upplaga igår kväll.

Publicerad Uppdaterad

Google bekräftade nyligen att företagets senaste smartphones Pixel 3 och Pixel 3 XL inte har sålt lika bra som föregångarna Pixel 2 och 2 XL gjorde under sina första månader på marknaden, och någonting måste förstås göras för att få fart på försäljningen. För en tid sedan kom uppgifter om att Google stod i begrepp att lansera två lite enklare versioner av både Pixel 3 och 3 XL, och i det är precis vad man nu också har gjort. I samband med ett keynoteanförande på utvecklarkonferensen I/O igår kväll presenterade man Pixel 3a och Pixel 3a XL. Telefonerna är visuellt väldigt lika de ordninarie Pixel 3-enheterna, men omsluts av höljen i plast snarare än glas och får dessutom lite enklare processorer i form av Qualcomms Snapdragon 670-chipp snarare än Snapdragon 845. Man har dock trevligt nog valt att behålla de fina bakkamerorna som finns i de ordinarie enheterna, och flera av mjukvarufunktionerna som bidrar till bättre bilder finns även i Pixel 3a och 3a XL. Skärmarna är av OLED-typ och mäter 5,6 respektive 6 tum (vilket kan jämföras med de ordinarie modellernas 5,5 respektive 6,3 tum) och skyddas av det lite enklare Dragontail Glass snarare än Gorilla Glass. 

Inte aktuella för Sverige

Vidare så har Google valt att förse telefonerna med hyfsat starka batterier på 3 000 resepktive 3 700 mAh, och man har även slängt med en 18-watts snabbladdare. Något stöd för trådlös laddning bjuds däremot inte. En intressant detalj är att man valt att återinföra den klassiska 3,5-millimeters hörlursutgången på de nya telefonmodellerna. Till skillnad från de ordinarie Pixel 3-telefonerna så har man däremot valt att inte förse 3a och 3a XL med någon IP-klassning. Priset är förmodligen den mest intressanta detaljen i sammanhanget, och det handlar i princip om halva priset jämfört med de ordinarie Pixel 3-telefonerna. Den mindre varianten kostar 399 dollar medan den större får ett pris på 479 dollar. Omvandlar man det rakt av till svenska kronor utan moms så rör det sig således om 3 800 respektive 4 600 kronor. Men telefonerna kommer med största sannolikhet aldrig att dyka upp i Sverige, då de primärt är aktuella för ”de vanliga Pixelmarknaderna”.

Källa