https://www.mobil.se/nyheter/google-har-rullat-ut-ar-navigation-i-google-maps-till-ett-fatal-anvandare
566566
Nyheter
Presenterades redan på I/O 2018

Google har rullat ut AR-navigation i Google Maps till ett fåtal användare

Google visade upp en imponerande funktion med AR-baserad navigation i Google Maps redan på sin utvecklarkonferens I/O förra året. Och nu har ett fåtal utvalda användare fått möjligheten att testa funktionen.

Augmented reality-stödd navigation är förstås en klockren idé. Varför försöka tolka en kartbild när man kan använda sig av verkligheten? Redan i samband med utvecklarkonferensen I/O förra våren visade Google upp just AR-baserad navigation för Google Maps. Det hela går enkelt sammanfattat ut på att man låter sig guidas via mobiltelefonens kamera och att instruktionerna projiceras som grafik i ett lager ovanpå verkligheten. Det har dock varit ganska tyst om funktionaliteten sedan I/O-konferensen. Men nu har Google plötsligt släppt funktionen till ett fåtal utvalda personer för test. Och det hela ska – enligt de användare som fått tillgång till den – leva upp till förväntningarna. 

Kan fortfarande ändras

Google har inte avslöjat när en bredare utrullning kan tänkas stå för dörren, utan nöjer sig med att säga att ”ett fåtal local guides” först kommer att få tillgång till funktionen och att man därefter vill vänta till dess att man är helt nöjda med funktionen innan man släpper den till allmänheten. I nuläget medger funktionen inte att man låter sig guidas konstant via augmented reality. Appen ber användarna att avsluta efter en viss tid och växlar då över till klassiskt kartläge. Det hela kan möjligen ha en koppling till att Googles experiment med användargränssnittet visat att användarna riskerar att fastna med näsan i skärman i lite för hög utsträckning, något som förstås kan innebära vissa risker. I förlängningen är AR-navigationen sannolikt bättre ämnad för AR-glasögon, något som många tillverkare sägs vara på gång med.