Finns nu till Pixel och Essential Phone

Google har släppt nya Android: Heter Android 9.0 Pie

Nu har Google lanserat den nya stora uppdateringen av Android och systemet finns för nedladdning.

Publicerad Uppdaterad

Det är Essential Phone och Googles egna mobiler Pixel, Pixel XL, Pixel 2, och Pixel 2 XL som är först med att få tillgång till den nya verisonen av Android. Bland nyheterna lyfter Google själva fram fler funktioner där systemet anpassar sig till dina användarmönster, många gånger med hjälp av AI. Prestanda som anpassar sig till hur du använder telefonen och inte låter appar du sällan använder ligga och äta batterikapacitet, ljusstyrka i skärmen som lär sig hur du föredrar den, fler möjligheter för teleofnen att gissa ditt nästa drag så att din senaste spellista kommer fram så fort du anslutit hörlurarna. Som Google själva beskriver det: Easy as pie.

Förenklat

Mycket av nyheterna i Android 9.0 Pie handlar om att förenkla och ta bort distraktioner. Det ska bli enklare och snabbare att göra det du vill göra med din telefon. Till distraktionerna räknar Google uppenbarligen även de numera traditionella navigationsknapparna i botten på Android och intruducerar därför möjligheten att styra systemet med svepgester. Det här är ju ett sätt att ytterligare få så mycket användbar skärmyta som möjligt och liknar till viss del de svepgester som Apple använder i sin Iphone X.

Hantera mobilanvändandet

I nya funktionen Dashboard ska du även få hjälp att se mer om hur du anävnder din telefon och om du önskar det begränsa användandet. Du kan se hur mycket tid du spenderar i respektive app och hur ofta du alls kollar din telefon. Sedan kan du välja att sätta tak för hur mycket du vill använda din telefon och låta mobilen påminna dig om begränsningarna du satt upp.

Mycket nytt

Bland övriga nyheter i Android 9.0 Pie finns till exempel stöd för sensorpaneler, upp till två stycken så att systemet kan anpassa appvisningen efter det. Det finns fler funktioner för att spara batteritid, stöd för appar att använda flera av enhetens kameror samtidigt, stöd för externa kameror och utökade möjligheter för företagsanvändare att spearera arbets- och fritidsappar, men även för flera användare att dela på en och samma enhet, anpassat för till exempel skiftarbetare. Android 9 inkluderar inbyggt stöd för HDR-visning av film och här finns även stöd för bilder i HEIF-format för att spara på utrymme. Appaviseringar har du större möjlighet att styra över och meddelandeappar kan nu låta dig svara med ett antal anpassade färdiga svar. På systemnivå finns förbättringar av bland annat Always on Display, snabbinställningar, smartare skärmdumpar och nya funktionen Slices som ger dig information från appar direkt i sökfältet. 

Kan komma snart, kan dröja

Hos de flesta Android-tillverkare kommer det dröja innan du som användare, om den ens kommer, får tillgång till den nya verisonen men först ut är alltså Googles egna Pixel-telefoner och Essential Phone. Nokia, Sony, Xiaomi, Oppo och Oneplus har varit med i betaprogrammet under utvecklingen så därför kan man anta att de hör till de tillverkare som står näst i tur at släppa uppdateringen till sina kunder. Google själva uppger att de tillverkare som varit med i betan liksom kvalificerade Android One-enheter kommer få uppdateringen "innan hösten är slut", samt att man jobbar med ett antal andra partners för att släppa och uppdatera enheter under 2018.

Källa