Studie visar

Google Home är ”smartare” än Amazon Echo

Echo VS Google Home? Är det frågesport som står på agenden är det den senare du vill ha på ditt lag.

Amazon har en förkrossande marknadsandel på hela 70 procent när det gäller AI-högtalare. Men konkurrenten Google Home är ”smartare”, enligt en färsk undersökning.

Publicerad Uppdaterad

Det är den New York-baserade digitalagenturen 360i som jämfört de båda AI-assistenterna Google Home och Amazon Echo, genom att ställa 3 000 frågor till de båda enheterna. Resultatet visar att Google Home är sex gånger duktigare på att svara rätt än Echo. Och flera bedömare menar att det hela är en tydlig indikation på hur olika de båda enheterna förhåller sig till information. 

Echo bäst för shopping

Google hämtar lejonparten av sin information från databasen Knowledge Graph, en enorm informationskälla som består av sökresultat som ackumulerats under de senaste fem åren. Mjukvaran bakom Knowledge Graph kopplar samman den informationen med andra informationstjänster lite överallt på internet, vilket ger optimerade sökresultat. 
Amazon hämtar information och innehåll primärt från sina samarbetspartners. Det ger inte samma bredd, men däremot en svårslagen spets när det handlar om exempelvis shoppingrelaterade spörsmål. 

Oklart vilken typ av frågor

Det bör påpekas att typen av frågor som ställts mycket väl kan ha gynnat Google Home-enheten, och dessutom bör det nämnas att Echo är kompatibel med betydligt fler produkter. Sammantaget innebär det att användarupplevelsen inte nödvändigtvis behöver bli sämre med Echo. Men att Google Home vann ett regelrätt quiz med en jordskredsseger råder det inget tvivel om. Varken Google Home eller Amazon Echo finns i dagsläget att köpa i Sverige. 

Källa