Annons

Nytt jämställdhetsinitiativ

Google investerar 50 miljoner dollar i kodningsprojekt

Bild: Google
Bild: Google

3D-armband och appdesign ska locka tjejer att koda.

Publicerad Uppdaterad

För några veckor sedan släppte Google för första gången siffror som visade upp företagets mångfald  - eller snarare brist därpå. En förkrossande majoritet av de anställda är vita män, konstaterade Google, och förklarade sig vilja ändra på det. 
–Min dottter i skolåldern vet instinktivt hur man spelar spel, tittar på video och chattar. Hon förstår teknik. Och hon gillar att använda teknik. Men hon har aldrig uttryckt någon önskan om att vilja skapa den själv, kommenterade Youtubes vd Susan Wojcicki i en bloggpost.

För att få fler kvinnor och tjejer till teknikområden investerar därför nu Google 50 miljoner dollar i projektet "Made with Code". Projektet ska lära flickor att koda och inkluderar bland annat att formge ett 3D-armband, göra en 2D-avatar, skapa en musikslinga och designa en egen app. Samarbeten med barn- och ungdomsorganisationer såsom amerikanska flickscouterna ska hjälpa till att sprida projektet och icke-profitorganisationen Girls Who Code ska erbjuda sommarkurser.  Dessutom presenterar "Made with Code" flera kvinnor som alla på olika sätt använder sig av kodning i sitt dagliga liv.

– I dag är inte kodning endast användbart för dem som jobbar på teknologiföretag, teknik är inte bara för ingenjörer. Inredningsarkitektur. Medicin. Arkitektur. Musik. Oavsett vad en flicka drömmer om att bli, så kommer att lära sig att koda hjälpa henne bli det. Framtiden - vår framtid - är skapad av kod, konstaterade Susan Wojcicki.