Android med 64 bitar

Google kan lägga ner 32-bitars Android

Snart kan Android komma att bli renodlat 64-bitars.

Publicerad Uppdaterad

Google kan vara på gång att pensionera stöder för 32-bitarsappar och gå fullt ut med 64 bitar. Detta om man ska tro kommentarer som har dykt upp i Android 13-versionen på Android Open Source Project (AOSP). Där sägs till exempel att den kommande Pixel-surfplattan som går under projektnamnet Tangor ska flyttas till enbart 64-bit, vilket i så fall skulle innebära att appar programmerade för 32-bit inte längre kommer att fungera.

Google introducerade stöd för 64-bit redan i Android 5 som släppts 2014 och sedan 2021 är det ett krav att alla appar som läggs upp i Google Play Butik måste vara 64-bitars. Det finns dock andra app-butiker som fortfarande godkänner appar utvecklade för 32-bit.

När det gäller hårdvarustöd för 64-bit så har i princip alla kretstillverkare fullt stöd för 64-bit, medan en del kretstillverkare till och med har börjat dra ner på stödet för 32-bit genom att bara göra det möjligt att köra 32-bit på några av processorkärnorna.

Med tanke på att Pixel Tablet (Tangor) är tänkt att lanseras nästa år så kan det också vara under 2023 som stöder för 32-bit försvinner.