Annons

Fortsatt AI-satsning

Google köper Jetpac

Foto: Kaythaney

Hipstermustascher ska förbättra Googles bildanalyser.

Publicerad Uppdaterad

– Vi ser fram emot att arbeta på spännande projekt med våra kollegor på Google. Vi kommer att ta bort Jetpacs appar från App Store inom de närmaste dagarna. 
Så annonserar det San Fransisco-baserade startup-företaget Jetpac på sin hemsida att det blivit uppköpt av Google. Google i sin tur är ännu fåordigare och har ännu inte officiellt annonserat köpet, men bekräftar det till Pcworld via mejl. 

Jetpac är är mest kända för sin app Jetpac City Guides, vilken går igenom Instagram och vilken, enligt Jetpac, till och med kan kan känna igen hipstermustacher eller bedöma vilka leenden som är bredast – för att därefter lista de hipstertätaste caféerna eller de roligaste festerna. 

Exempel på hur Jetpac City Guide listar stans roligaste ställen baserat på antal leenden i Instagrambilder.

Förutom bildanalys är Jetpac även specialiserade på deep learning-teknologi, maskinlärande som skapar artificiell intelligens (AI). Deras app Deep Belief låter användaren lära sin telefon att känna igen olika objekt. Med appen Spotter kan användaren rikta sin mobil mot diverse föremål och få förklarat för sig vad telefonen “ser”. 

Att Google intresserar sig för artificiell intelligens vittnar flera av sökannonseringsjättens tidigare förvärv om. Härrom veckan köpte exemplevis Google chattjänsten Emu, vars teknik kan användas för att analysrera chat- eller sms-mededelanden för att därefter automatisk plocka fram matnyttig information till användaren.

Jetpacs teknik skulle på samma sätt kunna integreras i flera av Googles egna tjänster, exemplevis Google Maps vägbeskrivningar. En kombination av foton från Google+ och Jetpacs fotobibliotek skulle kunna förbättra presentationen av olika städer och dess utbud av sevärdheter, aktiviteter, och nöjen. 

Varken Jetpac eller Google har avslöjat köpesumman. 

Källa