Storstädning i butikerna

Google och Apple plockar bort drygt 1,5 miljoner appar

De nya reglerna för hur ofta appar måste uppdateras leder till massiv utrensning.

Publicerad Uppdaterad

Både Apple och Google meddelade för en tid sedan att de sätter en tidsgräns på hur lång tid en app får ligga i respektive butik utan att uppdateras, annars kommer den att klassas som övergiven och plockas bort från butikshyllorna. Detta kommer att medföra en massiv utrensnings i de båda butikerna. Detta som ett led i att säkerställa att de appar so erbjuds hålls uppdaterade och fungerar på moderna versioner av respektive operativsystem. Detta kommer att ske oavsett om appen fortfarande fungerar eller inte.

Enligt Googles regler klassas en app som övergiven om den inte har fått någon uppdatering på två år. Enligt analysföretaget Pixalate innebär detta att företaget kommer att plocka bort ungefär 869000 appar från Play Butik. Detta kommer dock inte att inträffa förrän 1 november, vilket troligtvis kommer att sammanfalla med lanseringen av skarpa Android 13 till Googles Pixel-mobiler.

Apple var inte lika tydliga när de i april meddelade att de skulle radera appar som ”inte uppdaterats under en betydande tid” och gav utvecklare 30 dagar på sig att göra något åt saken. Det kan dock betyda att ungefär 650000 appar kommer att plockas bort.