Förarlösa bilar

Google och Uber kan bli konkurrenter

Google som själva investerat i Über sägs planera en egen konkurrenttjänst.

Publicerad Uppdaterad

Lite invecklat kan det bli när ens investerare börjar konkurrera med den egna tjänsten. Det är det som håller på att hända, ryktas det, nu när Über-investeraren Google ger sig in på samåkningstjänster. Men det sagt kan även Über planera att konkurrera med sin största investerare, genom att utveckla förarlösa bilar. 

Det är Bloomberg som rapporterar att Google jobbar med en samåkningstjänst som ska kopplas till företagets projekt med förarlösa bilar. Enligt Bloomberg, som hänvisar till källor nära Google, har Übers styrelse – där Google sitter – informerats om det. 

För sin del aviserade Über i veckan ett samarbete med Carnegie Mellon University kring ett projekt vars syfte är att utveckla teknik för förarlösa bilar. Tillsammans kommer de att skapa Über Advanced Technologies Center i Pittsburgh.

Friktioner mellan Google och Über blev än mer påtagliga när Google nyligen öppnade Google Now för tredjepartsapplikationer och släppte in Über-konkurrenten Lyft, men inte Über själva.

Googles riskkapitalverksamhet Google Ventures investerade 258 miljoner dollar i Über 2013 och ännu mer pengar under 2014, sammanlagt alltså över en halv miljard dollar.

Skulle du åka i en förarlös taxibil? Kommentarsfältet är ditt.