https://www.mobil.se/nyheter/google-planerar-avvecklingen-av-chattjansten-hangouts
566275
Nyheter
Förnekar fast tidsplan

Google planerar avvecklingen av chattjänsten Hangouts

Efter en rapport om att Google har satt en tidsplan för nedstängning av Hangouts dementerar företaget rapporten samtidigt som man bekräftar att Hangouts ska migreras till en annan tjänst.

Googles strategi för chatt-tjänster är något av ett skämt, och vi har tappat räkningen på hur många gånger man startat en ny tjänst och sedan lagt ner den i stället för att satsa vidare. Hangouts var en av de mer långlivade satsningarna och tjänsten, som låter dig chatta enskilt eller i grupp, på mobil eller dator, har slutat utvecklas men används fortfarande flitigt, inklusive av undertecknad.

I fredags rapporterade 9to5google att man fått ta del av ett internt dokument där Google skulle ha satt en tidsram där Hangouts enligt plan skulle stängas ner 2020. I en tweet gick sedan Googles produktansvarige Scott Johnston ut och dementerade detta, samtidigt som han kastade nytt ljus över Hangouts framtid.

Scott Johnston förnekade inte att Hangouts kommer att stängas ned, bara att en tidsplan för detta skulle slagits fast. Dessutom sade han att de som då använder Hangouts kommer att uppgraderas till tjänsterna Hangouts Chat och Hangouts Meet.

Trots namnen är alltså Hangouts Chat och Hangouts Meet inte en del av samma system som Hangouts, utan av Googles företagspaket G Suite. I dag är de bara tillgängliga för de som betalar för G Suite, men detta kommer alltså att ändras.

För användare är det ingen större skillnad mellan Hangouts som det ser ut i dag och Hangouts Chat, en chattapp är trots allt den andra lik, men för Google rör det sig förmodligen om två helt olika system som måste underhållas, och att förra samman dem till ett skulle troligen förenkla för företaget.

Ämnen