Säkerhets-app till drabbade

Google rensar telefoner som hackats

De som hade laddat ner någon av apparna med skadlig kod som Google plockade bort från Android Market nyligen får nu en säkerhets-app installerad som ska hindra fortsatt tillgång till telefonerna.

Publicerad Uppdaterad

Förra veckan upptäcktes 21 appar från samma utvecklare som innehåll skadlig kod som gav tillgång till i princip allt i telefonen, inklusive rättigheter att i sin tur installera nya appar utan att användaren kunde förhindra det. Apparna utnyttjade en säkerhetsbrist i version 2.2 och tidigare av Googles operativsystem Android. Google tog bort apparna från Android Market och från de drabbade användarnas telefoner.

Eftersom apparna kan ha öppnat en väg in i telefonerna och även installerat andra appar så släpper nu Google en egen app som man skickar ut till de som tidigare laddat ner någon av de skadliga apparna. Android Market Security Tool March 2011, som appen heter, ska dels spärra den bakväg in i telefonerna som apparna har öppnat, dels ska den ta bort de appar som eventuellt har installerats utan användarens vetskap.

Den bakomliggande bristen i Android-systemet kvarstår dock och i ett uttalande skriver Google att man "arbetar med sina partners" för att förhindra att liknande appar sprids i framtiden. Det handlar sannolikt i första hand om att förmå tillverkarna att uppdatera mjukvaran i det stora flertalet telefoner som ännu inte har fått 2.2.2 eller senare av Android.