Annons

Via dotterbolaget Nest

Google sägs vara spekulant på Nokias hälsoprodukter

Det sägs att Nokia vill gör sig av med före detta Withings och deras hälsoprodukter, och en av spekulanterna ska vara Googles dotterbolag Nest.

Publicerad Uppdaterad

Nokia fick en renässans som konsumentvarumärke dels genom att HMD Global licensierar rätten att göra Androidmobiler under namnet, dels genom att man köpte det franska företaget Withings som gjorde smarta vågar, aktivitetsmätare och andra hälsoprodukter. Den senare verksamheten har dock inte gått som Nokia tänkt sig, och i höstas skrev man ner affärsområdets värde med drygt 1,4 miljarder kronor, nästan lika mycket som man köpte Withings för. Sedan dess har det ryktats att Nokia försöker göra sig av med affärsområdet.

Enligt den franska sajten Les Echos ska det nu finnas fyra spekulanter på det affärsområde som alltså tidigare var företaget Withings och som fortfarande fungerar som ett självständigt företag med sin huvudsakliga verksamhet i Frankrike. Två av företagen ska vara franska, ett tredje utomeuropeiskt och det fjärde Googles dotterbolag Nest.

Nest gör i dag främst smarta hemmet-prylar som övervakningskameror och termostater, men Google är i färd med att integrera dotterbolaget hårdare i sin hårdvarudivision. Google själva har ju sitt klocksystem Wear OS och hälsoappen Google Fit på området.

Enligt källan ska det finnas tveksamhet kring Google som köpare efter den senaste tidens skandal kring Facebook och storföretags insamlande av användardata. Den franska regeringen ska dessutom helst vilja se en fransk köpare av affärsområdet. En möjlig lösning sägs vara att ett av de franska företagen köper Nokia Health samtidigt som Google köper in sig i detta företag.

För fans av Nokias hälsoprodukter är det i alla fall positivt att intresset att driva verksamheten vidare i ny regi verkar vara stort. Låt vara att det förmodligen inte längre kommer att stå Nokia på prylarna.

Källa