Nytt OS

Google släpper Fuchsia OS - först till Nest Hub

Det har länge pratats om Googles nya operativsystem Fuchsia. Nu har de lanserat det som en uppdatering till sin Nest Hub från 2018.

Publicerad Uppdaterad

Google har nu lanserat den första versionen avsitt operativsystem Fuchsia OS. Fuchsia är byggt helt från grunden och inte baserat på Linux. Vi har tidigare rapporterat om Googles framsteg med systemet och nu har det alltså blivit dags att låta det möta verkligheten och skarpa produkter för första gången. Dett är alltså första gången som du som användare kan testa systemet, vilket är intressant. 

Däremot är det kanske inte en så väldans spännande lansering rent praktiskt. Fuchsia kommer nämligen som en uppgradering till den första generationens Google Nest Hub som idag drivs av det Linuxbaserade Cast OS. Fuchsia kommer att ersätta Cast OS rakt av men det kommer inte vara några skillnader i vare sig funktioner eller gränssnitt så användaren kommer inte märka någon skillnad. 

Att Google börjar med en äldre produkt (Nest Hub kom 2018) och på ett sätt som knappt kommer att märkas är ett försiktigt sätt att låta Fuchsia börja användas av "verkliga" användare. Operativsystemet är däremot tänkt att kunna användas på både smarta enheter, mobiltelefoner och datorer så vi kommer sannolikt att få se det i flera applikationer framöver. Men just nu är det bara till Nest Hub som uppdateringen kommer de närmaste månaderna.