Android Oreo Go

Google släpper lättviktsversion av Android

Med Android Oreo Go tar Google nya tag i att göra Android bättre på enklare mobiler.

Publicerad Uppdaterad

Till och från drar Google igång ett nytt initiativ som ska göra det möjligt att bygga billigare Androidmobiler. För ett par år sedan städade man till exempel upp i systemet för att det skulle vara njutbart även på telefoner med mindre än en gigabyte arbetsminne. Sedan har det förstås krupit in massa ny kod, och nu gör Google en ny storstädning. Denna gång i form av en separat Android-distribution kallad Android Oreo Go.

Det som är nytt med Android Oreo Go är framför allt att Googles förinstallerade appar kommer i särskilda versioner som ska vara mindre krävande för hårdvaran. Google-appen, Google Assistant, Maps, Youtube och Gmail kommer samtliga i betydligt nedbantade versioner som kräver mindre lagringsutrymme på telefonen. De ska också kräva mindre arbetsminne, och Android Oreo Go ska fungera på telefoner med ner till 512 MB arbetsminne.

Apparna i Android Oreo Go är också överlag försedda med funktioner för att mellanlagra data när man är uppkopplad mot wifi, för att inte belasta telefonens mobildata i onödan. Du ska därför till exempel kunna ladda ner Youtubevideor via wifi i förväg och titta på dem på språng utan att streama över mobilnätet. Go-versionen av Chrome kör också en datakomprimering som ska göra att webbsurfandet kräver mindre av nätet.

I dagsläget är Android Go bara tillgängligt för utvecklare och tillverkare, och det lär dröja till en bit in på nästa år innan det dyker upp telefoner baserade på Androidutgåvan.

Källa