Google experimenterar

Google släpper nya AR- och VR-experiment: Så kan du testa

Google släpper WebXR Collection med tre olika AR- och VR-upplevelser som körs i webbläsaren, både för underhållning och nytta.

Publicerad Uppdaterad

VR och AR, eller som de båda kallas tillsammans MR (mixed reality) blir allt mer tillgängligt och får allt fler applikationer. Deras användningsområden brukar i många fall vara underhållning när det kommer till vanliga konsumenter, men inom industrin används teknikerna bland annat för att kunna visualisera saker. Google är ett av de företag som utvecklar och experimenterar med olika typer av VR- och AR-teknik för att se vad man faktiskt kan göra. 

Google har nu lanserat något de kallar WebXR collection vilken just nu består av tre olika funktioner som MR kan ha. WebXR Collection körs i din webbläsare, så länge det är Chrome och din mobil är kompatibel. Tekniskt sett så fungerar det även på andra typer av enheter än mobiltelefoner, men det är inte så många andra typer av enheter som har de sensorer som krävs. 

De tre funktionerna i WebXR Collection är Floom som skapar ett hål i marken och via Google Maps visar dig vad som finns på andra sidan jorden från där du pekar din mobilkamera. Den andra funktionen är Measure Up som kan ge dig höjd och volym på föremål du ser, och låter din mobilkamera se. Den tredje är Sodar. Den har dykt upp som ett hjälpmedel för att hålla avstånd till andra människor genom att skapa en linje runt dig, på två meters avstånd.  Den håller ju faktiskt inte människor utanför ringen, och du måste titta på din skärm för att se llinjen. Men den är tänkt som ett hjälpmedel i miljöer där det kan vara svårt att hålla avstånd. 

En annan funktion är på väg, Picturescape heter den och ska göra ditt bildgalleri till en virtuell utställning. 

Om du vill prova kan du klicka på källhänvisningen. Där kan du också se om din telefon är kompatibel. 

Källa