Annons

Googles standardnavigering måste vara förinställd

Google släpper nya riktlinjer för Androidtillverkare

Den som vill släppa en telefon med Android får nu bland annat finna sig i att implementera stöd för USB-C PD-standarden.

Publicerad Uppdaterad

Google har kommit med nya riktlinjer för alla tillverkare som vill använda sig av operativsystemet Android. Det visar ett färskt dokument som nu läckt ut. Och de nya kraven innehåller en del intressanta nyheter. Tillverkarna måste till exempel erbjuda stöd för USB-C PD-laddare. För den som inte känner till konceptet så handlar det om en öppen laddningsstandard för USB-C som medger högre laddningshastigheter.

Än mer intressant är att man nu ställer kravet på att det finns appar för digitalt välbefinnande installerade på de telefoner som ska köra Android 9 eller en senare version. Vi snackar alltså om appar som till exempel håller koll på hur mycket tid man tillbringar med olika appar på sin telefon, justerar skärmljuset för att motverka utmattning och som medger föräldrakontroll. Google introducerade sitt eget verktyg med Android 9, men om tillverkarna önskar använda egenutvecklade motsvarigheter så ska det också gå bra, enligt dokumentet. Detta under förutsättning att man erbjuder samma typ av funktionalitet som Googles verktyg gör. 

Gillar du svepgester i mobilen men tycker inte om Googles alternativ kommer du i framtiden att få gräva bland inställningsguiden. Google kräver nämligen att Androidmobiler som standard antingen har de svepgester som introducerades med Android 10 eller det tradiotionella treknappsystemet. Det innebär dels att det knappsystem som Google lade till i Android 9 inte ska användas längre, dels att egna svepgester som tillverkarna utvecklat själva inte får vara aktiverade som standard. De måste i så fall slås på via inställningar, tillverkarna får inte ens ge möjlighet att aktivera dem i inställningsguiden när telefonen aktiveras.

Googles tanke med detta är förstås att få brett genomslag för de nya svepgesterna, men det finns en risk att man i stället cementerar det gamla treknappssystemet. Framtiden får utvisa vad resultatet blir.

Källa