Annons

Sverige en av de första marknaderna

Google Stadia släpps i november – kostar 99 kronor i månaden

Google har nu avslöjat detaljerna kring den kommande streamingtjänsten för spel, Stadia. I Sverige släpps tjänsten i november.

Publicerad Uppdaterad

Spelstreaming sägs vara framtiden, och Google väckte tidigare i år stor uppmärksamhet med sin satsning på en streamingtjänst för spel kallad Stadia. I korthet går konceptet ut på att man betalar en månatlig avgift och då får tillgång till mängder av spel som kan spelas även med tämligen blygsam hårdvara. Detta då den huvudsakliga databearbetningen sker i molnet. Lösningen medger till exempel att man spelar riktigt avancerade spel även på mobiltelefoner. Och nu har Google avslöjat detaljerna kring tjänsten. Sverige är en av de 14 första marknaderna när tjänsten lanseras i november. Den som vill hoppa på redan då måste dock köpa ett ”startpaket” som kostar 1 399 kronor. Då får man förutom tre månaders abonnemang på Pro-versionen av tjänsten även en Stadia-handkontroll och streaminghårdvaran Chromecast Ultra. Dessutom får man ytterligare en prenumeration som man kan ge bort till någon. 

Gratisversion kommer

Ger man sig till tåls till 2020 så kommer man att kunna prenumerera på tjänsten utan att skaffa något startpaket. Det finns en gratisversion som erbjuder streaming i 1080p-upplösning med stereoljud. Den som väljer att slå till på Pro-versionen får 4K-upplösning och surroundljud för 99 kronor i månaden. Den senare varianten kräver att man har en uppkopplingshastighet på 35 mbps eller högre. Skärmuppdateringsfrekvensen ligger på 60 bilder i sekunden med båda abonnemangen. Flera tunga speltitlar är på gång, då mängder av utvecklare slutit upp bakom plattformen. EA, Ubisoft, Namco och Square Enix har lovat släppa sina spel via Stadia. En tråkig sak är att den som vill spela på en telefon till en början kommer att vara förvisad till Googles egna Pixel 3- och Pixel 3a-telefoner, det vill säga telefoner som inte ens säljs på den svenska marknaden. Google har dock utlovat stöd för fler smartphonemodeller framöver, även om det i nuläget är oklart när det kan bli aktuellt.  

Källa