Ledsnade på att vänta på tröga operatörer

Google tar tag i saken – rullar ut RCS-stöd själva

SMS-ersättaren RCS är en sådan där sak som det bara pratas om. Det händer däremot väldigt lite men nu har Google ledsnat på sega operatörer och börjar rulla ut stödet på egen hand.

Publicerad Uppdaterad

Androidanvändare i Storbritannien och Frankrike som använder Googles meddelande-app kommer redan under juni (ja, den här månaden och inte juni nästa år, tro det eller ej) att kunna börja använda RCS. Förkortningen står för Rich Communication Services och är sedan länge tänkt att bli en ersättare till det föråldrade SMS. RCS har bland annat stöd för högupplösta bilder, gruppchatt, platsdelning och en massa annat som de flesta moderna meddelandeklienter redan erbjuder. RCS kan i många stycken liknas vid Apples Imessage, och Google har jobbat intensivt på att få operatörer runt om i världen att implementera stöd för RCS. Men av företagspolitiska skäl har det här gått oerhört segt, och nu har Google uppenbarligen tröttnat på att vänta. 

Fler länder på gång 

Google kommer att erbjuda RCS under det något mer konsumentanpassade namnet ”Chat”, rätt och slätt. Samtliga Androidanvändare hos samtliga operatörer i Storbritannien och Frankrike kommer att kunna välja att vara med på tåget om man vill. Google hävdar att fler länder står på tur, men man har inte uppgivit något datum. Med tanke på hur snart man rullar ut RCS-stödet i Storbritannien och Frankrike så gissar vi dock att det inte lär dröja innan fler marknader följer. Att Google inte valt att sköta RCS-stödet helt i egen regi tidigare beror på att man gärna hade sett att fler aktörer hade kontroll över systemet. När Google nu tar över så går trafiken via Googles servrar, som dirigerar meddelandena till rätt mottagare. Om mottagaren inte använder ”Chat” eller har en operatör som inte implementerat RCS-stöd så får vederbörande ett vanligt SMS, annars skickas det som RCS. En tråkig sak med RCS är att det saknas kryptering hela vägen, men Google säger att det kommer att införas så småningom. 

I Sverige har Telia och Telenor stöd för RCS. 

Källa