Köper Emu

Google vill analysera dina meddelanden

Foto: Robert Scoble

Nej, det är inte EU:s monetära union som Google nu har lagt vantarna på. Däremot har man köpt en chattjänst som heter Emu.

Publicerad Uppdaterad

Google har precis köpt en nystartad chattjänst kallad Emu, men kommer om knappa tre veckor att stänga ner den. Det är troligtvis ett tecken på att Google främst vill nyttja den teknik som används i Emu till sina egna projekt istället.

Det unika med Emu är att tjänsten kontinuerligt analyserar innehållet i de textmeddelanden som användare skickar till varandra. På så vis kan appen automatiskt hjälpa till med att plocka fram matnyttig information i konversationerna. Skickar en användare en adress bifogas automatiskt en karta, nämns en restaurang kan appen plocka fram öppettider, det går att få automatiska påminnelser om möten som diskuteras, med mera.

Tekniken är för Google förstås högintressant att applicera i Googles egna chattjänst Hangouts - eller varför inte direkt för sms:en i Android-telefoner. Samtidigt innebär det här förstås att Google ges ännu större möjligheter att komma åt våra personliga uppgifter för att kunna kränga på användarna reklam individanpassad till det yttersta.

– Även om Emu kan hjälpa smartphone-användare så är det också ett ytterligare ingrepp i privatlivet, där person-till-person-kommunikation utsätts för centraliserad övervakning av en tredje part, konstaterar Wired-skribenten Ryan Tate.

Hur mycket Google har betalat för att köpa upp Emu, där grundaren Gummi Hafsteinsson tidigare har jobbat både på Google och på Apple med Siri-projektet, är inte offentliggjort.

Källa