https://www.mobil.se/nyheter/googles-daydream-vr-tycks-ga-i-graven-for-gott
567719
Nyheter
Början på slutet för plattformen

Googles Daydream VR tycks gå i graven för gott

Inte nog med att de nya Pixeltelefonerna inte har stöd för Daydream VR. Nu slutar Google dessutom sälja headsetet.

Nej, Daydream VR blev aldrig den succé som Google hade hoppats på, och nu ser vi början på slutet för plattformen. Vid gårdagens lansering av de nya Pixeltelefonerna nämndes plattformen aldrig, och det framkom även senare att ingen av de nya telefonerna har stöd för den. Bara det är en tydlig indikation på att Google inte längre satsar på plattformen, som för den oinvigde går ut på att man monterar sin telefon i ett headset för att avnjuta diverse vr-upplevelser. Och som om det inte vore nog att de nya telefonerna inte har något stöd för plattformen, så har man nu även slutat sälja headsetet Daydream View i sin onlinebutik. Daydream-appen kommer däremot att fortsätta fungera för den som har en äldre Pixelenhet. Butiken kommer inte heller att bomma igen. 

”Det breda konsument- och utvecklarintresse vi hade hoppats på har inte blivit verklighet, och vi har sett ett minskat användande över tid med Daydream View-headsetet. Men även om vi inte längre säljer Daydream View så kommer Daydream-appen och butiken att fortsätta finnas” uppger Google i ett uttalande. Man skriver också att man med tiden identifierat ”tydliga begränsningar i att göra smartphonebaserad VR till en långsiktig lösning”. Framförallt så hävdar Google att konsumenterna inte gärna monterar sina telefoner i ett vr-headset, då det hindrar dem från att komma åt alla appar de använder sig av i vardagen. Google betoar också att man satsar vidare på augmented reality, inte minst med tjänster som Google Lens och med den AR-baserade navigationen i Google Maps. 

Följer i Samsungs och branschens fotspår

Att Googles VR-satsning avtar i intensitet är egentligen inget som kommer som någon överraskning och flera andra aktörer gör samma sak. Samsung som varit det företag bland mobiltillverkarna som satsat mest på VR med sitt Gear VR-headset släppte sin Note 10 tidigare i år. Det är det första flaggskeppet som inte har stöd för Samsungs Gear VR. När S10-familjen lanserades i våras släppte Samsung en ny Gear VR och erbjöd en gratis adapter till kunder med S10e för att den skulle fungera i den då senaste versionen av VR-headsetet. Med Note 10 upphörde dock VR-stödet.