Annons

Avslöjades vid uppdatering

Googles Nest-enhet hade dold mikrofon

Google har gått ut och bett om ursäkt efter att det först vid en uppdatering uppdagades att en av företagets Nest-enheter är rustad med en mikrofon.

Publicerad Uppdaterad

Google-ägda Nest tillverkar produkter för smarta hem, som till exempel termostater och  larmsystem. Och just den senare produktkategorin har nu blivit föremål för en hel del kritik, efter att man nyligen rullade ut en uppdatering av sitt larmsystem som ger stöd för röstkommandon via Google Assistent. Det låter ju i och för sig bra, kan man tycka. Om det inte vore för att Google aldrig tidigare berättat för konsumenterna att larmsystemet hade en mikrofon. Hoppsan. 

Många arga kunder

Reaktionerna lät inte vänta på sig, och i sociala medier ifrågasätter nu många användare hur Nest har kunnat utelämna informationen om att larmet har en mikrofon. Nests initiala svar var att mikrofonen inte har använts förrän nu och den går att avaktivera om man så vill. Man kan förstås fråga sig hur någon skulle komma på tanken att avaktivera en funktion som man inte ens vet existerar. Sedan dess har man gått ut via publikationen Business Insider och bett om ursäkt. ”Mikrofonen var aldrig tänkt att vara en hemlighet och det borde ha framgått av den tekniska specifikationen. Där har vi gjort fel” säger man. Huruvida förklaringen räcker för att blidka användarna är förstås högst osäkert. Larmsystemet från Nest är ett år gammalt vid det här laget, och många är sannolikt mindre nöjda med att helt ovetandes ha monterat mikrofoner i sina hushåll. 

Källa