Enklare modeller kan möjligen vända trenden

Googles Pixel 3-telefoner har sålt sämre än föregångarna

Google har uppenbarligen svårt att konkurrera på den mättade smartphonemarknaden. Nu har man nämligen medgivit att förra årets Pixel 3-telefoner sålt sämre än vad Pixel 2 gjorde.

Publicerad Uppdaterad

Det är ingen lätt match att nå fram till konsumenterna i det mättade high end-skiktet av smartphonesegmentet. Innovationen har enligt många stagnerat och formfaktorn är mer eller mindre oförändrad sedan segmentet såg dagens ljus. Uppgraderingsviljan bland konsumenterna har därmed minskat avsevärt. Erbjuder man dessutom sina telefoner på ett begränsat antal marknader och endast via ett fåtal operatörer, så blir det förstås nästan omöjligt att hävda sig. Av den anledningen är det fullt logiskt att Googles Pixel 3-telefoner – som släpptes i slutet av förra året – inte har sålt särskilt bra. För just det medger nu Googles moderbolag Alphabets finanschef Ruth Porat: Pixel 3 och Pixel 3 XL har sålt sämre än föregångarna Pixel 2 och Pixel 2 XL. Det ska enligt Alphabet vara just det tuffa klimatet i premiumsegmentet som är orsaken. 

Dyra telefoner

Googles Pixeltelefoner har aldrig varit aktuella för den svenska marknaden, men däremot finns de förstås att köpa på annat håll. I USA ligger priserna på Pixel 3-enheterna på mellan 800 och 1 000 dollar, vilket placerar dem i samma priskategori som riktigt tuffa motståndare, till exempel Apples och Samsungs topptelefoner. Att försöka slå sig in där är förstås svårt redan från första början, och att man dessutom endast erbjuder telefonerna på kontrakt från Verizon och ingen annan operatör gör naturligtvis inte saken enklare. Google har inte avslöjat några försäljningssiffror för Pixel 3-enheterna, då man av tradition inte bryter ned sina rapporter på den nivån, utan istället bakar ihop all hårdvara vid redovisningen. Möjligen kan de nya budgetversionerna av Pixel 3 – som ska presenteras inom kort – vända trenden. 

Källa